Nu există încă ciocniri directe la sol, spune Israelul. Forțele speciale israeliene operează de luni de zile în Liban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trupele israeliene au invadat Libanul, în ceea ce armata israeliană a anunțat ca fiind o operațiune terestră „limitată, localizată și țintită” împotriva Hezbollah. Marți dimineața, un oficial de securitate israelian declara pentru BBC că „nu au avut loc ciocniri” cu luptătorii grupării. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), Daniel Hagari, a afirmat că forțele speciale ale IDF s-au înfiltrat în complexele Hezbollah din Liban în „zeci de locații” în ultimele luni.

Israelul bombardează capitala Libanului FOTO PROFIMEDIA

Forțele israeliene efectuează raiduri în sudul Libanului de luni de zile, dezvăluind tuneluri și depozite de arme sub case, dar și planuri de invazie ale grupului militant, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, potrivit Reuters.

Daniel Hagari a declarat că detaliile sunt declasificate în premieră, la câteva ore după ce Israelul a anunțat oficial o operațiune terestră împotriva Hezbollah în sudul Libanului.

El a precizat că forțele speciale ale IDF au intrat în complexele Hezbollah din Liban în „zeci de locații”, demontând arme, inclusiv „arme avansate” de fabricație iraniană.

Totodată, Israelul a identificat și destructurat peste 700 de „activități teroriste” ale grupării libaneze șiite.

„În prezent, nu ne luptăm direct [cu Hezbollah], dar luăm asta în serios”, a spus Hagari la întrebările jurnaliștilor.

El a subliniat că forțele israeliene sunt „pregătite să lupte” cu forțele Hezbollah, dar că Israelul nu va intra în Beirut sau în alte orașe din sudul Libanului.

Întrebat despre ce se va întâmpla în timpul „incursiunii” din zilele următoare, a răspuns: „Voi spuneți incursiuni, eu îi spun raid”, spune el.

„Aceasta este o incursiune, o incursiune extinsă”, a explicat purtătorul de cuvânt al IDF adăugând că „o vom face cât de repede putem, vom elimina amenințarea”.

„Vom împinge Hezbollah înapoi [de la] graniță”.

O sursă israeliană afirmă că forțele sale terestre au pătruns în Liban doar „pe o distanță foarte mică”, în timp ce Hezbollah susține că forțele israeliene nu au trecut granița.

Israelul a cerut evacuarea a 30 de sate

Marți la prânz, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a ordonat locuitorilor din aproximativ 30 de sate de la graniță să se evacueze, dând instrucțiuni să se retragă la nord de râul Awali, la circa 55 km de graniță.

Guvernul libanez a declarat că aproximativ 1.000 de persoane au fost ucise, aproximativ 6.000 au fost rănite și un milion au fost strămutate din casele lor ca urmare a atacurilor israeliene din ultimele zile. Locuitorii au declarat pentru Reuters că cel puțin 600 de persoane au căutat refugiu într-o mănăstire de la granița dintre Israel și Liban, în timp ce atacurile aeriene continuă.

Hezbollah revendică atacuri cu rachete asupra unor infrastructuri ale serviciilor de informaţii israeliene

Hezbollah a declarat într-un comunicat că a lansat un baraj de rachete „Fadi-4” împotriva bazei Glilot, despre care afirmă că aparţine unităţii de informaţii militare 8200, respectiv împotriva unui sediu al Mossad situat în suburbiile oraşului Tel Aviv, relatează EFE.

Gruparea a lansat prima dată marți versiunea de rachetă Fadi-4", care are o rază de acţiune mai mare şi o încărcătură mai puternică decât modelele anterioare, potrivit Agerpres.

Acest atac a determinat declanşarea sirenelor de raid aerian în zone extinse în partea centrală a Israelului, în apropiere de Tel Aviv. Armata israeliană a anunţat că a detectat mai multe rachete trase dinspre Liban, dintre care unele au fost interceptate, în timp ce resturi ale rachetelor doborâte au provocat doi răniţi.

Libanul se confruntă cu „una dintre cele mai periculoase faze din istoria sa”, avertizează premierul 

„Aproximativ un milion de persoane din populaţia noastră au fost strămutate din cauza războiului devastator al Israelului în Liban. Lansăm un apel urgent pentru mai mult ajutor pentru civilii strămutaţi”, a declarat Mikati, citat de presa libaneză.

Agenţiile ONU au lansat marţi un apel la strângere de fonduri de peste 400 de milioane de dolari ajutor urgent pentru sutele de mii de persoane strămutate în urma atacurilor israeliene în Liban, conform unui comunicat publicat în urma unei întâlniri cu premierul Mikati la Beirut.