Mugabe, chemat să dea explicaţii în Parlament pentru dispariţia unor diamante în valoare de 15 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Zimbabwe Robert Mugabe a fost citat să se prezinte în faţa Parlamentului la 9 mai pentru a da explicaţii în legătură cu „dispariţia unor diamante în valoare de 15 miliarde de dolari“, a anunţat un parlamentar, citat de AFP.

„Am stabilit data de 9 mai când fostul preşedinte se va prezenta pentru a depune mărturie", a declarat Temba Mliswa, preşedintele Comisiei parlamentare pentru minerit şi energie, citat de ziarul de stat Herald.

"Comisia s-a reunit joi şi a decis să îl invite pe fostul preşedinte Mugabe pentru a da explicaţii în legătură cu dispariţia unor diamante în valoare de 15 miliarde de dolari", a adăugat el.

Mugabe a declarat pentru „Zimbabwe Independent“ că cei 15 miliarde de dolari dispăruţi reprezntă o legendă urbană care nu are nici o bază factuală. "A fost doar o cifră, unii oficiali mi-au spus că această cifră a circulat, dar în realitate nu a fost confirmată, a fost doar o poveste şi a fost vehiculată această cifră", a spus fostul dictaor Zimbabwe.

Comisia care se ocupă de acest dosar a cerut deja mai multor foşti miniştri, şefi de poliţie şi responsabili de rang înalt să vină şi să depună mărturie.

Regimul Mugabe a fost arătat mult timp cu degetul pentru gestionarea defectuoasă a sectorului minier din Zimbabwe. În septembrie anul trecut, ONG-ul Global Witness l-a acuzat că foloseşte bani din diamante pentru a-şi finanţa serviciile de informaţii acuzate de încălcări ale drepturilor omului şi de opresiune.

Mugabe, care a condus Zimbabwe de la independenţă în 1980, a fost forţat să demisioneze în noiembrie sub presiunea armatei, a străzii şi a partidului său, Zanu-PF, aflat încă la putere. Fostul om forte al ţării, care beneficiază de o pensie substanţială, a lăsat Zimbabwe într-o criză economică profundă.

Deputaţii doresc să-i pună întrebări cu privire la declaraţiile făcute în 2016 în care regreta că ţara sa a pierdut venituri de 15 miliarde de dolari din diamante din cauza corupţiei şi a evaziunii de capital practicate de companiile miniere străine.

Comisia parlamentară responsabilă de acest dosar a convocat deja pentru declaraţii foşti miniştri, şefi de poliţie şi înalţi oficiali ai administraţiei ţării.

Într-un raport publicat anul trecut, ONG-ul Global Witness i-a acuzat pe lideri din Zimbabwe că au deturnat ani de zile profiturile din exploatarea diamantelor pentru a finanţa acţiuni de reprimare a adversarilor politici.

Mai multe pentru tine:
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Antrenorul de minți. Șahistul Flavius Mihailiuc învață copiii să judece corect: „Sunt abilități care le va trebui în viață“
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei