Medicii canadieni vor să pună avertismente pe produsele ”junk food”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociația medicilor din provincia canadiană Ontario are o inițiativă lăudabilă, dar în același timp extrem de controversată. Doctorii vor să pună avertismente pe alimentele care dăunează grav sănătății, asemeni mesajelor de pe pachetele de țigări.

Medicii au sugerat ca avertismentele să fie plasate pe cutiile de pizza, pe dozele de băuturi răcoritoare și pe alte produse din categoria "junk food" ("mâncare nesănătoasă"). Mesajele ar urma să conțină și bolile pe care le pot dezvolta cei care consumă produsele alimentare nesănătoase.

Asociația Medicilor din Ontario (OMA) a prezentat marți câteva avertismente care ar urma să fie aplicate pe produsele alimentare cu risc de îmbolnăvire. Astfel, au pus un ficat decolorat pe o cutie de pizza, un picior diabetic pe o doză de suc și alte asemenea avertismente, scrie Russia Today.

"Recomandările pot să pară radicale pentru unii, dar situația noastră urgentă necesită acțiuni agresive", a anunțat OMA. Medicii canadieni susțin că strategiile folosite pentru controlarea consumului de tutun ar trebui apicate și în lupta împotriva obezității.

Pe lângă aceste avertismente, medicii au propus și alte măsuri prin care obezitatea să fie ținută în frâu: taxe mai mari impuse pentru produsele "junk food", taxe mai mici pentru alimentele sănătoase și avertismente pe automatele care vând alimente.

Guvernul din Ontario, care are autoritatea de a pune în aplicare sugestiile OMA, a declarat că va analiza propunerea și s-a abținut de la alte comentarii.

Bineînțeles, avertismentele au creat controverse în rândul companiilor producătoare. "Mâncarea și tutunul nu sunt unul și același lucru. Tutunul n-are ce căuta într-un stil de viață sănătos. O taxă impusă pe mâncare și băuturi va sărăci și mai mult populația din Ontario", a declarat vicepreședintele organizației care apără producătorii de mâncare din Canada.

În Canada, 31,5% dintre copii și tineri sunt supraponderali sau chiar obezi, a anunțat OMA.

În România, 44% dintre femei şi 58% dintre bărbaţi sunt supraponderali, potrivit unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătăţii.