Marius Văcărelu, specialist în geopolitică: Problematica Israelului poate arunca în aer tot Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofensiva isralieană demarată la 8 iulie împotriva grupării palestiniene Hamas a provocat un val de reacţii contradictorii la nivelul comunităţii internaţionale, fiind exercitate presiuni asupra guvernului Netanyahu pentru încetarea focului. „Cum schimbă acest conflict dinamica regiunii“ este una din întrebările la care analistul Marius Văcărelu a răspuns în emisiunea Adevărul Live, moderată de jurnalista Diana Rusu.

Marius Văcărelu, specialist în geopolitică şi blogger adevarul.ro, susţine că o conciliere între israelieni şi palestinieni este aproape imposibilă. „Cei implicaţi în conflictul din Gaza sunt unidirecţionali. Ne aflăm în faţa unui conflict foarte vechi, de sute de ani şi are la bază, pe de o parte, carenţele specifice popoarelor musulmane şi, pe de altă parte, o criză a resurselor de apă în regiune”, a spus analistul.

Marius Văcărelu explică de ce conflictul din Gaza este atât de puternic: „Nu trebuie să uităm că avem o enclavă de 240 de kilometri pătraţi în care sunt înghesuiţi un milion de oameni. Aici revoltele au nevoie doar de o scânteie foarte mică. Întotdeauna factorul economic, sărăcia, generează un mediu propice revoltelor”.

Despre relaţiile Israelului cu SUA, analistul crede că cele două state se îndepărtează tot mai mult una de alta.
„SUA nu sprijină prea tare Israelul. Ambele ţări îşi joacă propriul interes naţional, care nu mai coincide. Din 1991, lucrurile s-au schimbat. Noii lideri ai Israelului au ambiţii mai mari, care nu mai sunt influenţaţi de războiul mondial, când Isralelul nu exista ca stat. Dar, ambele ţări pot influenţa puternic anumite zone”, arată Marius Văcărelu.

Drama civililor, inacceptabilă în societatea secolului al XXI-lea, este văzută de analist drept o situaţie inevitabilă. „Civilii vor fi prinşi mereu la mijloc”, spune acesta. 

Reconcilere condiţionată de creşterea economică

O reconciliere este posibilă doar prin îmbunătăşirea situaţiei economice. Dar investiţiile în Gaza trebuie să vină tot din Israel, susţine analistul, pentru că alte state nu-şi vor asuma niciodată riscul insecurităţii din zonă. „Până acum oamenii de afaceri nu s-au gândit la aşa ceva. Câtă vreme se menţine convingerea că cele mai bune locuri de muncă pentru palestinieni sunt doar în Israel, nu se face nimic. Este frustrant pentru cei care nu au un loc de muncă şi-şi doresc unul. Nu vor fi mari speranţe de pace în aceste condiţii. Ar trebuie formate zone libere în care să pătrundă investiţii israeliene. Sărăcia perpetuă este cel mai bun ferment pentru exploziile sociale”, a declarat Marius Văcărelu (foto dreapta).

Analistul pune accent pe situaţia extrem de complicată în regiune, care se poate inflama şi mai mult: „Va fi un război de uzură care nu se va încheia nici dacă îşi vor da mâna mâine. Oricum, nu sunt prea multe soluţii. Putem face o corelaţie cu Irakul. Situaţia în regiune este extrem de complicată. Iordania este foarte vulnerabilă, care nu poate supravieţui fără sprijinul Israelului. Iordania este folosită de Israle pe post de tampon cu statele arabe. Ce s-ar întâmpla dacă acest stat ar ceda?”.

„Problematica Isralelului poate arunca în aer tot Orientul Mijlociu, este un conflict religios care nu se va stinge prea curând”, a conchis analistul.