Iranul, tot mai periculos pentru Marea Britanie: „O amenințare extinsă, persistentă și imprevizibilă”
0Regatul Unit se confruntă cu un pericol tot mai mare din partea Iranului, iar Guvernul britanic trebuie să ia măsuri mai ferme, susține Comisia parlamentară pentru informații și securitate.
Parlamentul britanic trage un semnal de alarmă privind o amenințare „în creștere” și imprevizibilă din partea Iranului, avertizând că guvernul trebuie să intensifice măsurile de contracarare.
Această concluzie apare în urma unui amplu raport publicat de Comitetul pentru informații și securitate al Parlamentului, care a investigat activitățile statului iranian, inclusiv asasinatele și răpirile, spionajul, atacurile cibernetice și programul nuclear al țării, relatează BBC.
Raportul, care analizează date până în august 2023, nu include evoluțiile survenite după atacul din 7 octombrie, însă autorii susțin că concluziile rămân relevante.
Amenințarea fizică, în creștere
Comitetul, responsabil de supravegherea serviciilor de informații britanice, a exprimat îngrijorare deosebită privind „creșterea bruscă” a amenințărilor fizice asupra opozanților regimului iranian aflați pe teritoriul Marii Britanii.
Lord Beamish, președintele comitetului, a declarat: „Iranul reprezintă o amenințare extinsă, persistentă și imprevizibilă pentru Marea Britanie, cetățenii și interesele sale”. El a adăugat că „Iranul are o mare toleranță la risc în activitățile ofensive și serviciile sale de informații sunt extrem de bine finanțate, având puncte forte asimetrice semnificative”.
„Iranul este activ pe întreg spectrul amenințărilor cu care trebuie să ne confruntăm,” a continuat el.
Critici la adresa guvernului britanic
Raportul acuză guvernul de abordarea predominantă a situației ca pe o „gestionare a crizelor” și „stingere de incendii”, în special concentrându-se pe programul nuclear iranian, neglijând însă alte amenințări.
Potrivit comitetului, amenințarea la adresa securității naționale din partea Iranului necesită mai multe resurse și o strategie pe termen lung.
Deși activitatea Iranului este „mai puțin strategică și pe scară mai mică decât cea a Rusiei sau Chinei”, amenințarea este „persistentă și, mai ales, imprevizibilă”, avertizează raportul.
Amenințări și atacuri asupra cetățenilor din Regatul Unit
În ceea ce privește amenințările fizice, acestea au crescut semnificativ în ritm și număr de la începutul anului 2022. Oponenții regimului iranian sunt ținta principală, dar a fost remarcată o intensificare a pericolului și „împotriva intereselor evreiești și israeliene din Marea Britanie”.
Raportul a identificat cel puțin 15 tentative de asasinat sau răpire vizând cetățeni britanici sau persoane aflate pe teritoriul Marii Britanii începând cu 2022.
Grupul pentru Securitate Internă a declarat că „amenințarea fizică asupra persoanelor din Regatul Unit este acum „cel mai mare nivel de amenințare pe care îl confruntăm din partea Iranului” și este comparabilă cu amenințarea din partea Rusiei”.
Totuși, comitetul subliniază că Iranul nu percepe atacurile asupra disidenților, țintelor evreiești și israeliene ca atacuri directe asupra Regatului Unit. Raportul arată că Iranul vede Regatul Unit mai degrabă ca pe „daune colaterale” în acțiunile sale de eliminare a „dușmanilor percepuți ai regimului” pe teritoriul britanic.
Motivația și țintele atacurilor
Ministrul de Interne și MI5 au explicat că creșterea amenințărilor fizice pe teritoriul britanic este generată în principal de nesiguranța regimului iranian, alimentată de protestele din țară.
De asemenea, MI5 a raportat „țintirea persistentă” a organizațiilor media iraniene care operează din Regatul Unit, în special Iran International, în timp ce BBC Persian și Manoto TV, care emit de pe teritoriul britanic, au fost „ținte proeminente”. Acestea sunt considerate de Iran ca fiind un atac „profund subminator” la adresa regimului.
Raportul arată că membrii familiilor jurnaliștilor BBC Persian din Iran au fost supuși „hărțuirii severe, inclusiv convocați la interogatorii și amenințați pentru că rudele lor continuă să lucreze pentru această organizație”.
Recomandări și reacția guvernului britanic
Raportul de 260 de pagini face parte dintr-o anchetă mai amplă privind securitatea națională în raport cu Iranul. A fost transmis premierului Keir Starmer în martie și distribuit serviciilor de informații britanice pentru verificări și posibile redactări din motive de securitate.
Comitetul recomandă ca guvernul să analizeze dacă este „legal și fezabil” să declare Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) drept organizație teroristă, în contextul presiunilor tot mai mari în această direcție.
Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a afirmat că raportul „arată munca vitală” a agențiilor de securitate și informații în contracararea amenințărilor venite din partea unor state precum Iran.
„Acest guvern va lua măsuri oriunde va fi necesar pentru a proteja securitatea națională, care este o piatră de temelie a Planului nostru pentru schimbare. Am plasat deja Iranul pe nivelul sporit al schemei de înregistrare a influenței externe și am introdus noi sancțiuni împotriva persoanelor și entităților legate de Iran, ajungând la un total de 450 de sancțiuni”.