Erdogan: Turcia ar putea susţine militar atacurile împotriva Statului Islamic în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi-a exprimat susţinerea faţă de atacurile aeriene desfăşurate de Statele Unite şi aliaţii lor contra organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria, afirmând marţi că ţara sa ar putea furniza sprijin militar sau logistic acestei operaţiuni, potrivit AFP şi AP.

În declaraţiile acordate de Erdogan reporterilor la New York acesta a sugerat că ţara sa ar putea să-şi schimbe poziţia iniţială faţă de ofensiva începută de mai multe state arabe şi Statele Unite împotriva Statului Islamic în regiunea siriană.

„Văd acestea (n.r. - atacurile aeriene) drept ceva pozitiv. Ar fi o idee proastă să înceteze. Acest plan trebuie să continue”, a afirmat preşedintele turc citat de AFP. De asemenea, a  precizat că Turcia va lua toate măsurile pentru a combate terorismul în momentul în care a fost întrebat despre modul în care poate contribui acţiunile îndreptate împotriva grupării jihadiste.

„Aceasta implică toate modalităţile de susţinere, inclusiv în mod militar şi politic. Aceasta implică un sprijin politic sau logistic”, a adăugat Erdogan, cuvinte cheie în discursul său, dat fiind că ţara sa a fost criticată pentru o atitudine pasivă faţă de ascensiunea în forţă a jihadiştilor din cadrul SI, care a ajuns în vecinătatea frontierelor Turciei, potrivit Associated Press.

Totuşi, conducerea de la Ankara a fost rezervată deoarece prioritatea acesteia fiind considerată asigurarea securităţii celor 46 de cetăţeni turci ţinuţi ostatici de SI, după ce au fost răpiţi în oraşul Mosul din Irak.

În cursul vizitei sale în Statele Unite, Erdogan nu are stabilită nicio întâlnire oficială cu cel mai puternic om al planetei, preşedintele american Barack Obama, însă ar putea discuta în mod informal.

Avioane militare din Statele Unite, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Bahrain şi Qatar au efectuat marţi raiduri aeriene în Siria, vizând poziţii ale grupului terorist sunnit Stat Islamic şi ale unei celule Al-Qaida, Khorasan.