Discuţie telefonică între miniştrii chinez şi indian de Externe, după confruntarea sângeroasă de la graniţă. India trimite întăriri în zonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activişti indienii omagiindu-şi militarii morţi în Ladakh FOTO EPA-EFE

China şi India au jucat miercuri cartea diplomaţiei într-o încercare de dezamorsare a crizei din Ladakh, unde o bătaie între militarii celor doi giganţi asiatici dotaţi cu arme nucleare s-a soldat cu zeci de morţi.

În cursul nopţii de luni spre marţi, militari chinezi şi indieni au fost implicaţi într-o confruntare corp la corp, cu pumni, pietre şi răngi. Bătaia a avut loc într-o vale situată la 4.000 de metri altitudine în regiunea montană Ladakh (nordul Indiei) şi s-a soldat cel puţin 20 de morţi în rândul militarilor indieni.

Este vorba de prima confruntare sângeroasă din ultimii 45 de ani dintre cele două puteri nucleare vecine. Cele două ţări resping în public responsabilitatea încăierării şi spun că vor să soluţioneze paşnic această criză.

Pe front diplomatic, miniştrii de Externe chinez şi indian au discutat la telefon miercuri după-amiază şi au convenit „să detensioneze situaţia din teren şi să menţină pacea şi liniştea în zonele de frontieră”, potrivit unui comunicat al Beijingului.

De cealaltă parte, Guvernul indian denunţă o „acţiune plănuită şi premeditată” a Chinei, dar subliniază că miniştrii de Externe au căzut de acord pentru „a nu lua nicio decizie care ar putea cauza o escaladare a situaţiei” în Ladakh.

Armatele indiană şi chineză s-au dedat în ultimele săptămâni la mai multe dispute de-a lungul frontierei, în principal în Ladakh, şi au trimis mii de soldaţi în zonă. Cele două părţi au convenit acum zece zile la o dezescaladare în unele zonele disputate.

Totuşi, India a mobilizat miercuri sute de militari într-un efort de întărire în zona confruntării de luni spre marţi, iar premierul Narendra Modi a dat asigurări că moartea soldaţilor săi „nu va fi în van”.

„India vrea pace, dar este capabilă să dea un răspuns adecvat dacă este provocată”, a declarat liderul naţionalist hindus în prima sa intervenţie publică pe marginea confruntării din Ladakh

Avioane militare de transport au aterizat pe parcursul întregii nopţi de marţi spre miercuri la Leh, un trafic neobişnuit pentru capitala Ladakh, au transmis miercuri pentru AFP surse de securitate din regiune.

Într-o conferinţă de presă, ministrul chinez de Externe a refuzat să vorbească despre situaţia din teren, calificând-o pur şi simplu „stabilă”.

India anunţă victime „de ambele părţi”, dar China rămâne tăcută în privinţa pierderilor sale. Indienii evocă un bilanţ de cel puţin 40 de morţi în rândul chinezilor.