Barack Obama şi-a exprimat susţinerea faţă de Antonis Samaras şi faţă de noul Guvern al Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american, Barack Obama, a făcut apel luni către premierul grec, conservatorul Antonis Samaras, pentru ca acesta să aplice reformele din ţara sa în colaborare cu Europa şi FMI, exprimându-şi în acelaşi timp susţinerea Statelor Unite faţă de noul Guvern grec de coaliţie.

În timpul unei discuţii telefonice purtate cu Samaras, preşedintele american a declarat că Grecia ar trebui să fie deschisă opţiunilor pentru a rămâne în zona euro, şi că Statele Unite o vor ajuta în sensul acesta, potrivit unei surse guvernamentale de la Atena, relatează AFP, citată de Mediafax.

Printr-un comunicat, Casa Albă a precizat că Obama l-a felicitat pe Samaras pentru victoria sa din timpul alegerilor precum şi pentru formarea noului său guvern. "preşedintele Obama şi-a exprimat susţinerea fermă faţă de Grecia", a transmis preşedinţia americană.

Obama "l-a felicitat pe Samaras pentru determinarea sa de a face faţă situaţiei economice, făcând apel către acesta de a colabora cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional, şi cu banca Centrală Europeană, pentru a pune în aplicarea programul de reforme al Greciei", potrivit comunicatului.

Învingător în timpul alegerilor legislative din 17 iunie, fără a obţine totuşi majoritatea absolută, Samaras, în vârstă de 61 de ani, preşedintele partidului de dreapta Noua Democraţie, a format joi un Guvern de coaliţie împreună cu alte două partide, Pasok (socialist) şi Dimar (moderat de stânga).

Obama i-a urat lui Samaras şi "însănătoşire grabnică". Premierul grec a trebuit să fie spitalizat de urgenţă şi operat sâmbătă, pentru a repara o dezlipire de retină.
Samaras a ieşit din spital luni dar va trebui să rămână la domiciliu, cel puţin o săptămână, pentru a se reface, fapt care îl va împiedica să participe la summitul european de joi şi vineri, de la Bruxelles. Grecia va fi reprezentată la acest summit de şeful statului, Carolos Papoulias.