Armata irakiană afirmă că a reluat controlul asupra unui oraş situat la nord de Bagdad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata irakiană a afirmat vineri că a obţinut o victorie importantă împotriva grupării Stat Islamic (SI) şi a reluat controlul asupra oraşului Dhuluiya, la nord de Bagdad, unde confruntări au loc de patru luni între jihadişti şi membri ai triburilor proguvernamentale, relatează AFP.

„Dhuluiya a fost complet curăţat de combatanţi din cadrul SI", a dat asigurări purtătorul de cuvânt al Ministerului irakian al Apărării, Mohammed al-Askari. Combatanţi tribali aliaţi forţelor guvernamentale au anunţat totuşi pentru AFP că oraşul nu a fost eliberat în întregime.

„Armata irakiană, voluntari din triburi şi miliţieni şiiti au intrat în Dhuluiya şi au reuşit să ajungă până la biroul primarului”, a detaliat al-Askari.

În sudul oraşului, membri ai tribului sunnit Jubur, aliat Guvernului de la Bagdad, rezistă încă din iunie atacurilor neîntrerupte ale jihadiştilor.

„Armata a sosit în nord şi a înaintat către sectoarele din apropiere de cartierul Khazraj”, controlat în ultimele patru luni de SI, a precizat un combatant, Abu Haitham al-Juburi.

Potrivit acestuia din urmă, operaţiunile au fost coordonate cu un alt trib, Albu Faraj.

O victorie a armatei împotriva SI în acest oraş situat la 90 kilometri nord de Bagdad ar reprezenta un gest puternic al autorităţilor în favoarea sprijinirii triburilor sunnite ostile jihadiştilor.