Anchetă MI5: Charlie Chaplin era de fapt un evreu francez numit Thornstein cu origini în Rusia?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui document recent publicat, FBI și-a petrecut ani buni încercând să afle dacă Charlie Chaplin a fost de fapt un spion comunist. Pe de altă parte, MI5 a analizat, cu foarte mare seriozitate, dacă acesta nu era de fapt un evreu francez numit Israel Thornstein.

Arhivele Naționale Britanice au publicat vineri câteva documente din anii 1950 care demonstrează o amplă operațiune de supraveghere a lui Charlie Chaplin de către MI5 care îl bănuia pe actor de legături cu comunismul, transmite ABC News.

Totuşi, documentele arată că MI5 nu a găsit dovezi privind apartenenţa la comunism a marelui regizor. În 1952, Charlie Chaplin a sosit în Marea Britanie pentru premiera unei pelicule, unde a aflat că nu va mai avea permisiunea să se întoarcă în America. Era perioada audierilor McCarthy, o vânătoare de comunişti, inclusiv la Hollywood.

Serviciul de informaţii nu a reușit să afle decât că Chaplin avea unele simpatii pentru aripa stânga, dar nu a reuşit să rezolve misterul privind locul naşterii lui Charlie Chaplin.

Nu a fost găsit niciun certificat de naştere al lui Chaplin şi cel mai vechi document oficial a fost un paşaport din 1920. Ei au investigat şi suspiciunile care spuneau că s-ar fi născut la Fontainbleau, lângă Paris, în timp ce americanii susţineau că numele său real ar fi Israel Thornstein şi puneau problema descendenţei sale, presupuse a fi cea a unui evreu rus.

În ciuda oricăror cercetări, nici până în ziua de azi nu a fost găsită o dovadă certă a originilor sale, MI5 concluzionând: "fie Chaplin nu s-a născut în această ţară, fie s-a născut sub un alt nume".

FBI credea că numele adevărat al artistului ar fi fost Israel Thornstein, dar verificările din Marea Britanie nu au putut stabili originile lui Charlie Chaplin.