Norvegia: Ucigaşul în masă Anders Breivik vrea din nou să facă greva foamei din cauza condiţiilor de detenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anders Breivik

Ucigaşul în masă Anders Breivik ameninţă că va face greva foamei până când va muri, în semn de protest faţă de condiţiile de detenţie, despre care spune că s-au înrăutăţit în mod dramatic.

Într-o scrisoare deschisă trimisă presei din Norvegia şi Suedia, extremistul s-a plâns că, de pe 2 septembrie, e izolat într-o celulă pe care are dreptul să o părăsească doar o oră pe zi, relatează thelocal.no.

„Dacă situaţia nu va fi remediată, voi face greva foamei până voi muri. Nu mai pot suporta”, a scris el.

Breivik execută o pedeapsă de 21 de ani de închisoare ăn penitenciarul din Skien, primită pentru atentatul terorist brutal pe care l-a comis în 2011. El a detonat atunci o bombă în centrul capitalei norvegiene Oslo, ucigând opt persoane, şi apoi a împuşcat alţi 69 de oameni la o tabără politică pentru tineret.

În scrisoarea sa, teroristul susţine că din cauza condiţiilor în care e ţinut nu îşi poate continua studiile de ştiinţe politice pe care le urmează la Universitatea din Oslo.

„Să studiezi şi să porţi corespondenţă nu e omeneşe posibil în aceste circumstanţe”, spune el.

„Decizia privind deteriorarea drastică a condiţiilor mele de detenţie m-a forţat să renunţ lastudii, ceea ce înseamnă că îmi voi pierde locul la universitatee. Studiile mele, care au fost posibile doar pentru 13 zile până când Ministerul Justiţiei le-a întrerupt, erau singurul lucru pe care în aveam”, continuă el.

Avocatul său a dat în judecată statul norvegian pentru încălcarea drepturilor omului şi confirmă spusele clientului său.

Anders Breivik a mai ameninţat că face greva foamei şi la începutul anului 2014, tot din cauza condiţiilor grele de detenţie.