Londra vrea să retragă cetăţenia suspecţilor de terorism, lăsându-i apatrizi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a introdus un amendament de ultim moment la proiectul de lege privind imigraţia, dezbătut joi în Parlament, propunând retragerea cetăţeniei în cazul persoanelor suspectate de terorism. În cazul în care va fi aprobată, această măsură îi vizează şi pe britanicii cu o singură cetăţenie, care ar putea deveni apatrizi.

Amendamentul introdus joi îi permite Ministerului britanic de Interne să retragă cetăţenia britanicilor cu o singură naţionalitate, născuţi în ţară sau în străinătate şi naturalizaţi în Marea Britanie, transformându-i în apatrizi.

În prezent, autorităţile aveau autoritatea de a retrage cetăţenia britanică persoanelor suspectate de terorism care au cel puţin dublă cetăţenie, evitând situaţiile în care persoanele vizate ar rămâne fără drepturi cetăţeneşti în nicio ţară.

Această măsură s-ar aplica persoanelor al căror comportament „prejudiciază în mod grav interesele vitale ale Regatului Unit”, precizează textul care urmează să fie discutat, împreună cu alte 50 de amendamente depuse de Guvern, în Camera Comunelor.

Cetăţenia este un privilegiu, nu un drept Mark Harper, secretarul de stat pentru Imigraţie, .

„Aceste propuneri vor consolida puterile ministrului de Interne pentru a se asigura că persoanele foarte periculoase pot fi excluse în cazul în care acest lucru este în interesul populaţiei”, a adăugat el.

Organizaţia britanică de apărare a drepturilor omului Reprieve a calificat amendamentul drept „o tendinţă îngrijorătoare”, care îi dă ministrului de Interne dreptul de „a rupe paşaportul unor persoane fără a trece prin nicio altă procedură”.

Propunerea ministrului Theresa May intervine în momentul în care premierul conservator David Cameron se află sub presiune din partea unor membri ai propriului partid pentru a înăspri legislaţia împotriva străinilor.

Două alte amendamente, propuse de deputaţii conservatori, urmează să fie examinate joi în Camera Comunelor. Primul, susţinut de 70 de parlamentari conservatori, vizează reintroducerea până la sfârşitul anului 2018 a restricţiilor pentru români şi bulgari privind accesul pe piaţa muncii din Marea Britanie.

Alţi o sută de parlamentari sprijină un amendament depus de deputatul conservator Dominic Raab privind blocarea oricărei căi de atac împotriva expulzării străinilor condamnaţi la cel puţin un an de închisoare.