Fostul preşedinte bulgar Rosen Plevneliev susţine că o organizaţie rusă a lansat un atac cibernetic la alegerile locale din Bulgaria din 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul preşedinte bulgar Rosen Plevneliev Foto: EPA

Rosen Plevneliev, care a fost preşedinte al Bulgariei în perioada ianuarie 2012 - ianuarie 2017, a declarat că a primit un raport de la instituţii competente în care se arăta că o organizaţie din Rusia a lansat un atac cibernetic în cursul alegerilor locale din 2015, relatează novinite.com.

Aceeaşi organizaţie ar fi lansat şi atacul cibernetic asupra parlamentului federal german, care a avut loc cu puţin timp înainte de votul din Bulgaria.

Potrivit fostului şef de stat bulgar, patru state s-au amestecat în procesul politic din Bulgaria - Rusia, Turcia, Macedonia şi Serbia, primele trei încercând să influenţeze procesele electorale.

Într-un interviu acordat BBC în luna noiembrie a anului trecut, Plevneliev a avertizat cu privire la acţiunile desfăşurate de Rusia în ţara sa, dar şi în Europa, vorbind despre atacuri cibernetice, propagandă şi finanţarea unor mişcări politice extremiste.