Dimitar Glavchev va deveni prim-ministru al guvernului bulgar de tehnicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până acum, Dimitar Glavchev a fost președintele Camerei de Conturi din Bulgaria.

Președintele bulgar Rumen Radev. Foto: Arhiva Adevărul

Președintele bulgar Rumen Radev l-a ales pe Dimitar Glavchev, care este în prezent președintele Curții de Conturi, drept candidat pentru funcția de prim-ministru al guvernului tehnic al Bulgarie, a comunicat serviciul de presă al șefului statului.

Pe 30 martie la ora 14:00, șeful statului îl va primi pe candidatul la funcția de prim-ministru al guvernului tehnic al Bulgariei pentru a-i încredința sarcina de a prezenta componența guvernului tehnic al Bulgariei”, se spune în mesaj.

Glavchev a fost președintele celei de-a 44-a Adunări Naționale Bulgare în 2017 și a ocupat această funcție timp de șapte luni.

Anterior, Radev a avut întâlniri cu potențialii candidați pentru funcția de prim-ministru și, din cauza necesității de a forma un guvern tehnic pentru țară, a amânat o serie de evenimente, inclusiv o vizită oficială în Azerbaidjan.

Pe 5 martie, în pregătirea rotației planificate în urmă cu nouă luni, nu s-a ajuns la acorduri între partidul Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei și Uniunea Forțelor Democratice (GERB - SDS) și coaliția „Schimbarea continuă” - „Bulgaria Democrată” (PP). - DB). Ca urmare, prim-ministrul Nikolai Denkov a înaintat parlamentului o scrisoare de demisie, iar chiar a doua zi deputații Adunării Populare au acceptat-o ​​în unanimitate. Conform acordurilor la care s-a ajuns anterior, noul guvern urma să fie condus de viceprim-ministrul și ministrul de Externe în retragere Maria Gabriel, dar negocierile privind viitorul guvern între asociațiile politice de la conducere au eșuat, fapt pentru care liderii asociațiilor politice și-au dat vina reciproc.

Pe 26 martie, Parlamentul bulgar a recunoscut aproape în unanimitate primul mandat primit de coaliția GERB-SDS ca nereușit, dând posibilitatea Președintelui Republicii de a continua procedura constituțională pentru formarea unui nou guvern. În același timp, liderii GERB-SDS au refuzat categoric continuarea negocierilor asupra guvernului, în cadrul celui de-al doilea și al treilea mandat.

Al doilea și al treilea mandat au eșuat. Bulgaria se confruntă acum cu alegeri parlamentare anticipate, probabil în iunie.