Brexit. David Cameron şi-a anunţat demisia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marii Britanii a declarat într-o conferinţă de presă organizată la Downing Street că ţara sa are nevoie de un nou premier după rezultatul referendumului pentru ieşirea din UE. El a precizat că va rămâne la conducere timp de cel puţin trei luni şi că ţara ar trebui să aibă un nou şef al Guvernului până la congresul Partidului Conservator din toamnă.

"Ţara are nevoie de o conducere proaspătă", a spus el, adăugând că nu i se pare corect să fie căpitanul care ghidează ţara spre următoarea ei destinaţie. 

Viitorul premier al Marii Britanii va începe negocierile pentru ieşirea din UE, a anunţat David Cameron în scurta declaraţie de presă în care a precizat că îşi dă demisia. 

 Polemica în legătură cu legimitatea lui Cameron de a active Articolul 50, în baza căruia ţara sa poate ieşi din UE a izbucnit încă de dinainte de referendum.

„Cred că această ţară are nevoie de o nouă conducere”, a spus şeful Guvernului de la Londra.

„Voi face tot ce pot, în calitate de premier, să stabilizez această navă în următoarele săptămâni şi luni, dar nu cred că at fi corect ca eu să fiu căpitanul care ne cârmeşte ţara către următoarea sa destinaţie”, a adăugat el.

„Am spus şi înainte: Marea Britanie poate supravieţui în afara UE”, a precizat şeful Guvernului.

 El a afirmat  că va rămâne la conducere timp de cel puţin trei luni şi că ţara ar trebui să aibă un nou şef al Guvernului până la congresul Partidului Conservator din toamnă.

Lider al Partidului Conservator, David Cameron şi-a legat reputaţia de rămânerea Marii britanii în Uniunea Europeană.

Fostul primar al londrei Boris Johnson, unul dintre liderii campaniei "Leave", este considerat de-acum favorit la succesiunea lui Cameron.

Cameron a promis referendumul din 23 iunie pentru a-şi liniştri aripa dreaptă din partid şi ca provocare la adresa Partidului Independenţei Regatului Unit (Ukip), care a militat pentru plecarea din blocul comunitar.

După ce a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare din mai 2015 şi majoritatea în Parlament, Cameron a negociat un pachet de reforme despre care a spus că va proteja suveranitatea Marii Britanii şi-i va împiedica pe imigranţii din UE să vină în regat pentru a cere ajutoare sociale.