Amiralul Radakin: Principalul impuls al contraofensivei Kievului nu a venit

0
Publicat:

Armata rusă și-a pierdut jumătate din eficacitatea de luptă în Ucraina, inclusiv până la 2500 de tancuri, iar principalul impuls al contraofensivei de la Kiev urmează să vină, a declarat șeful forțelor armate britanice, amiralul Tony Radakin. 

Amiralul Tony Radakin

În același timp, amiralul a respins acuzațiile conform cărora contraofensiva ucraineană se desfășoară încet și a subliniat că strategia militară a Kievului vizează „epuizarea și lovirea” inamicului pentru a distruge treptat liniile defensive rusești.

„Întrebarea este ce strategie aplici pe o linie a frontului care are o lungime de peste o mie de kilometri ca să o transformi într-o problemă mai mare pentru dușman decât pentru tine?(...) Acesta este motivul pentru care vedem că Ucraina testează (linia frontului-n.red.) pe mai multe axe”, a declarat amiralul Radakin a spus într-o audiere parlamentară, arată afr.com.

Totuși, el a recunoscut că densitatea câmpurilor de mine rusești a fost „mai mare decât se aștepta” și că lipsa acoperirii aeriene, dar și o aprovizionare deficitară cu sistemele de armament moderne cerute de Kiev au „complicat cursul contraofensivei”.

Cu toate astea, amiralul a subliniat că inițiativa rămâne la militarii ucraineni. „Rusia este acum atât de slabă încât nu are puterea de a lansa o proprie contraofensivă. A pierdut aproape jumătate din eficiența de luptă. Anul trecut rușii au tras 10 milioane de obuze de artilerie, dar în cel mai bun caz pot produce 1 milion de obuze pe an. Apoi, au pierdut 2.500 de tancuri și, în cel mai bun caz, pot produce 200 de tancuri pe an”, a declarat amiralul care a mai precizat că „lovitura principală a contraofensivei Kievului urmează să vină”.

Regatul Unit este al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar al Ucrainei după SUA și a fost la avangarda în ceea ce privește aprovizionarea Kievului cu echipamente militare avansate, inclusiv tancuri principale de luptă și rachete de croazieră cu rază lungă de lovire.