Alegeri în Italia. Sondajele prezic un val de dreapta cu Giorgia Meloni în frunte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Giorgia Meloni FOTO EPA-EFE

Cu şase săptămâni înainte de alegerile anticipate din Italia, sondajele converg spre o victorie zdrobitoare a coaliţiei de dreapta. Ultimul sondaj, publicat marţi, creditează dreapta cu peste 45% la sută din voturi, majoritatea procentelor fiind trecute în dreptul unei formaţiuni ce pretinde a fi succesoarea unei foste mişcări neofasciste.

Şeful stângii italiene, Enrico Letta, a vorbit despre necesitatea unui pact republican, capabil să frâneze avansul dreptei.

Însă coaliţia de dreapta pare a fi solidă, fiind ţinută la un loc şi de faptul că domină în sondaje cu 45-46% în intenţiile de vot.

Partidul Fraţii Italiei, ce pretinde a fi succesorul formaţiunii neofasciste Mişcarea Socială Italiană, conduce în sondaje cu peste 24% din voturi, fiind urmaţi de Partidul Democrat, de stânga, cu peste 22% din voturi. Dacă Fraţii Italiei, partid condus de Giorgia Meloni, se bazează pe o coaliţie în care Liga lui Matteo Salvini este creditată cu 14% din voturi, iar Forza Italia a lui Silvio Berlusconi cu aproape 9% din voturi, Partidul Democrat are o coaliţie mai puţin populară, ceilalţi trei membri ai ei adunând cel mult 6% din intenţiile de vot.

Mişcarea Cinci Stele, condusă de fostul premier Giuseppe Conte, este în cădere liberă, urmând să obţină, conform datelor actuale, peste 10% din voturi.

Comentatorii politici italieni nu îşi mai pun întrebarea câştigătorului în alegerile programate pentru 25 septembrie, ci se întreabă asupra diferenţei de scor, transmite RFI.