Vinul din mărar detoxifică şi stimulează digestia. Ce alte vinuri medicinale şi ceaiuri au acelaşi efect şi cum trebuie administrate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiurile din plante ne fortifică organismul în faţa frigului şi ne scapă şi de problemele digestive

După sărbătorile de iarnă multe persoane se confuntă cu tulburări de digestie. Fie că este vorba despre constipaţie, balonare, colici abdominale sau senzaţii de greaţă există remedii din plante care ne uşurează disconfortul.

Sărbătorile au trecut, însă consecinţele se fac simţite încă. Suntem constipaţi, balonaţi sau avem colici abdominale care ne strică tot cheful de viaţă. Ceaiurile din plante ne vin în ajutor, plus că afară sunt minus multe grade, iar o infuzie este cu atât mai mult binevenită.

Medicii fitoterapeuţi recomandă ceiurile cu acţiune antispastică, care absorb gazele intestinale şi reglează tranzitul. Astfel, este vorba despre ghimbir, busuioc, chimen, cimbru, fenicul, anason, mentă, muşeţel, soc, gălbenele, salvie sau rozmarin. Acestea pot fi consumate atât sub formă de infuzie – 2 căni pe zi – cât şi sub formă de tinctură – 1 linguriţă de 3 ori pe zi, în 200 de mililitri de apă sau capsule.

Ceaiurile asiatice – alb, negru, verde, oolong, puerh – sunt şi ele foarte utile în această perioadă, deoarece hidratează şi au acţiune tonică asupra sistemului digestiv, explică dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie cu competenţă în apifitoterapie. Potrivit acesteia, aceste ceaiuri se beau între mese, 2-3 căni pe zi.

Sucul de aloe este o altă opţiune deoarece ajută la reducerea simptomelor şi prevenirea recidivelor. Doza indicată este de 50 de mililitri de 2 ori pe zi, în cure de 30 de zile.

Vinurile medicinale – mentă, mărar, grepfrut, mure – ajută la detoxifierea organismului, stimulează apetitul şi  normalizează digestia. „Se administrează 25-50 de mililitri de vin medicinal înainte de ,asă“, indică specialistul.

Plante care stimulează secreţia de bilă

Sistemul hepato-biliar a fost deosebit de solicitat în această perioadă, astfel că e bine să-i dăm o mână de ajutor cu ceaiuri din plante care stimulează excreţia şi secreţia de bilă, îmbunătăţesc digestia grăsimilor şi tranzitul intestinal, ajută la scăderea colestrolului, împiedică formarea de pietre la vezica biliară.

Aceste ceaiuri sunt cele de păpădie, cicoare, sunătoare, anghinare şi trebuie consumate cu 15-30 de minute înainte de masă. „Aceste plante au acţiune benefică asupra ficatului. Pentru aceasta vom asocia şi armurariul care detoxifică şi regenerează celula hepatică. Se administrează sub formă de pulbere – 1 linguriţă rasă de pulbere de 3-4 ori pe zi pe stomacul gol – infuzie combinată – 3 căni pe zi – ulei extravirgin din seminţe de armurariu – 1-2 linguri pe zi. Se face o cură de 21-30 de zile“, explică dr. Constantina.

În cazul prezenţei colicii biliare se consumă un amestec de ceaiuri cu efect antispastic: rostopască, plus păpădie, mentă şi turiţă mare.