Uleiul este o sursă importantă de vitamina E. Care tip de ulei e mai bun pentru gătit sau pentru salată şi de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uleiurile vegetale sunt o sursă importantă de calorii – aproximativ 900 de kilocalorii la 100 de mililitri şi 120 de kilocalorii per linguriţă. Orice dietă de slăbit trebuie să le ia în calcul.

Uleiurile sunt de 3 tipuri: rafinate – în care pentru extragerea unei cantităţi cât mai mari de ulei de seminţe se folosesc temepraturi şi presiuni ridicate, ceea ce afectează calitatea gustului; presate la rece – în care se utilizează încălzirea şi presarea minimă a seminţelor pentru extragerea uleiului, gustul fiind mult mai apropiat de cel al seminţelor din care se extrage uleiul şi nerafinate – în care uleiul se extrage prin încălzire, este foarte aromat şi mai închis la culoare.

Uleiurile vegetale sunt surse împortante de calorii, astfel încât persoanele care îşi pun problema unei diete de slăbire trebuie să fie foarte atente la cantităţile pe care le consumă. Astfel, 100 de mililitri conţin aproximativ 900 de kilocalorii şi 120 de kilocalorii per linguriţă, provenite în special din grăsimi poli- şi mononesaturate a căror proporţie variază în funcţie de tipul de ulei, potrivit „Abecedarului de nutriţie“.

Totodată, uleiul este una din cele mai importante surse de vitamina E din alimentaţie, dar aduc şi un aport semnificativ de vitamina K. Uleiul conţine cantităţi importante de acizi graşi esenţiali; omega-3 şi omega-6.

Temperaturile înalte produc arderea şi descompunerea grăsimilor fapt care, pe lângă gustul neplăcut, provoacă iritaţie la nivelul esofagului şi a stomacului.

Uleiurile cu punct de fumegare crescut – adică cu temperatură înaltă la care grăsimea începe să fumege şi să capete gust neplăcut – cum este uleiul de rapiţă este de preferat la gătit, în timp ce uleiul de măsline extravirgin (presat la rece) are cel mai redus punct de fumegare, motiv pentru care se preferă utilizarea lui în stare crudă, ca adaos la salate.

Consumul uleiurilor vegetale este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare cu condiţia unui consum în limitele necesarului de calorii.

Excepţia este dată de uleiul de palmier şi de cocos şi de grăsimile hidrogenate, care sunt solide la temperatura camerei şi conţin acizi graşi saturaţi şi trans-, nocivi pentru sănătate.

Mai multe pentru tine:
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Ultimele cuvinte ale Roxanei Moise către antrenoarea sa, înainte de a pierde lupta cu cancerul: „Eu o să mă fac bine. O să vedeți”
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Marina Voica, grav afectată de criza apei din Prahova: „La 89 de ani, mă spăl la lighean. Nespălată tot nu rămân!” Orașul Breaza e paralizat: „Au externat bolnavii!”