Substanțele chimice „eterne” care pot provoca cancer pot fi eliminate: ce trebuie să mănânci

0
Publicat:

Consumul ridicat de fibre ar putea contribui la eliminarea din organism a substanțelor toxice cunoscute sub denumirea de „chimicale eterne” (PFAS), potrivit unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Boston.

Fibrele ar bloca absorbția PFAS. FOTO: arhivă

Studiul a analizat efectul suplimentelor cu fibre asupra nivelurilor de PFAS (substanțe per- și polifluoroalchilice) în sângele a 72 de bărbați cu vârste între 18 și 65 de ani. Cei care au luat un supliment cu beta-glucan din ovăz – o fibră naturală care se găsește și în ciuperci sau semințe – de trei ori pe zi, cu 10 minute înainte de mese, au prezentat o scădere cu 8% a nivelului de PFAS în organism, după doar patru săptămâni, relatează Daily Mail.

PFAS sunt compuși chimici care nu se degradează natural în mediu și se acumulează în corpul uman, fiind asociate cu infertilitatea, bolile endocrine, afectarea ficatului și rinichilor, dar și cu diverse forme de cancer.

Fibrele pot împiedica absorbția PFAS în organism

Potrivit cercetătorilor, fibrele alimentare ar putea funcționa ca un „filtru” natural, blocând absorbția PFAS în sânge printr-un mecanism similar cu eliminarea acizilor biliari. PFAS se leagă de acești acizi, care, în prezența fibrelor, nu mai sunt reabsorbiți în corp, ci eliminați prin fecale.

„În ciuda îngrijorărilor tot mai mari privind toxicitatea PFAS, intervențiile concrete pentru reducerea nivelului acestor substanțe în organism sunt limitate”, au transmis cercetătorii în articolul publicat în luna martie în jurnalul Environmental Health.

PFAS, un pericol tăcut în organismul uman

În cadrul studiului, 70% dintre participanți aveau în sânge 11 din cele 17 tipuri de PFAS testate, iar 5 tipuri au fost detectate la toți participanții. Dintre acestea, două dintre cele mai periculoase – acidul perfluorooctanoic (PFOA) și acidul perfluorooctansulfonic (PFOS) – au scăzut în concentrație cu 8% la cei care au luat suplimentul cu fibre.

Majoritatea oamenilor nu consumă suficiente fibre

Pe lângă beneficiile legate de eliminarea PFAS, fibrele contribuie și la o digestie sănătoasă, reduc riscul de constipație și ajută la prevenirea cancerului de colon.

Cercetătorii avertizează, însă, că nu toate tipurile de fibre au același efect și că sunt necesare studii suplimentare pe termen lung. De asemenea, specialiștii au subliniat că o perioadă de patru săptămâni este prea scurtă pentru a evalua impactul real asupra unor substanțe care pot rămâne în organism timp de până la 7 ani.

Mai multe pentru tine:
„Începe să se întrevadă cum va arăta sfârșitul războiului”. Soluțiile Ucrainei pentru a învinge Rusia, chiar dacă ar mai pierde teritorii
Lupu Rednic ține cură de slăbire, la 56 de ani: „Grăsimea-i bună numai în tigaie!”. Secretul sănătății: un păhărel de horincă și untură de porc de Mangalița. Cât costă dieta?
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Acuzată că poartă genți de lux, dar că nu-și ajută tatăl aflat la azil! Ion Cassian o apără pe Irina Columbeanu: „Nu-i duceți grija lui Irinel, are șifonierul plin cu...!”
Cristi Chivu vorbește cu sufletul: „Sunt român și sunt mândru!”. Napoli-Inter se joacă în această seară, de la 19.00
Cine a fost Dorin Pavel, inginerul care a plănuit marile hidrocentrale din România
Cine este Bogdan Boitor, noul iubit al Ilincăi Vandici. În ce oraș din România a dus-o pe vedetă în vacanță
Prințul renegat, un libidinos notoriu! Apela la angajații de la Palat să facă rost de femei și-și dorea ”blonde și balerine”
Tânăra de 16 ani care a întors toate scaunele la „Vocea României” încă de la primele note. Smiley: „Eu nu am mai auzit niciodată așa ceva”
Cea mai puternică rugăciune! Spune-o zilnic şi scapi de orice rău
Mesajele Vasilicăi Enache, avocata decedată în explozia din Rahova, analizate de criminalist: „În acel bloc era o bombă cu ceas”