Inimă sănătoasă în trei paşi. Micile schimbări care fac diferenţa în bolile cardiovasculare
0Aş vrea să-mi îmbunătăţesc sănătatea inimii, dar nu am nicio motivaţie să merg la sală şi nici să fac mari schimbări în dietă. Aveţi vreun sfat pentru mine? Care este răspunsul pe care îl dau specialiştii de la Mayo Clinic, SUA.
Este o idee foarte bună să-ţi doreşti să îmbunătăţeşti sănătatea inimii. Nu te gândi că trebuie să faci mari schimbări pentru asta, chiar şi paşii mici pot avea efecte semnificative.
Unul dintre cele mai mari riscuri pentru o inimă sănătoasă este stilul de viaţă sedentar. Ai nevoie de o oră pe săptămână de mişcare, măcar. Evident, cu cât eşti mai activ, cu atât mai bine.
Specialiştii cardiologi de la Mayo Clinic au dezvoltat un plan pentru o inimă sănătoasă conţinut în cartea „Mayo Clinic Healthy Heart for Life!“ Iar unul dintre mesajele-cheie este acela că micile schimbări fac marile diferenţe.
Plan în trei paşi
Pe scurt, planul poate fi sintetizat astfel: „mănâncă 5“; mişcă-te 10“ şi „dormi 8“. Despre ce este vorba.
„Mănâncă 5“ - adică 5 porţii de fructe şi legume pe zi pentru a îmbunătăţi funcţionarea inimii. Începe cu un mic dejun care include şi o astfel de porţie, după care ia o gustare în care să nu uiţi de fructe sau legume. Fă un efort conştient de a include aceste alimente în dieta zilnică. Nu te îngrijora prea mult vizavi de mâncărurile pe care nu ar trebui să le mănânci – axează-te pe a avea 5 astfel de porţii de fructe şi legume în regimul alimentar.
„Mişcă-te 10“ - respectiv 10 minute de activitate fizică de intensitate moderată în fiecare zi. Chiar dacă recomandările standard sunt de a face măcar 30 de minute de sport zilnic, chiar şi 10 minute contează şi pot să facă diferenţa. De exemplu, studiile făcute până acum au arătat că între 60 şi 90 de minute pe săptămână de activitate fizică poate reduce riscul de boli cardiovasculare cu până la 50%. Acesta este un beneficiu mare pentru un angajament minor din partea ta. Nu este nevoie de nimic elaborat: sunt la fel de utile şi urcatul scărilor; şi plimbările sau mişcarea pur şi simplu. Cu cât devii mai activ, cu atât poţi creşte nivelul activităţii zilnice.
„Dormi 8“ – calitatea somnului este importantă şi pentru inimă. Poate fi o provocare să-ţi faci timp pentru odihna de calitate, dar merită. Timp de două săptămâni, încearcă să dormi 8 ore pe noapte. Da, fiecare persoană poate avea un alt necesar de ore de somn pentru a fi în formă, dar 8 este un bun început.
Aceste măsuri simple trebuie urmate timp de două săptămâni şi pot reprezenta un bun început pentru un program individualizat pentru o inimă mai sănătoasă. Dar nu este nimic greşit în a continua cu aceste măsuri şi perioade mai lungi de timp, este sfatul specialiştilor.