În apărarea cafelei: cu cât mai multă, cu atât mai bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cafeaua este asociată mai mult cu decadenţa decât cu prudenţa FOTO Shutterstock

Consumul moderat de ceai sau de cafea „nu are efecte atât de negative asupra sănătăţii, atâta vreme cât stilul de viaţă este sănătos“, recomandă Asociaţia Medicală Americană. Mai mult, nu numai că s-a dovedit că efectele negative ale cafelei nu există, dar cele mai recente studii nu reuşesc nici să găsească o legătură între hipertensiune şi cafea. În schimb, există foarte multe informaţii despre aportul benefic al cafelei.

„Ceea ce le spun pacienţilor mei este că dacă le place cafeaua ar trebui să bea cât de multă pot“, spune doctorul Peter Martin, directorul Institutului de Studii ale Cafelei din cadrul Universităţii Vanderbilt. „Oricum dacă bei atât de multă cafea, nu îţi va mai face niciun rău, de fapt, ar putea chiar să te ajute. Mult.“ 

Printre beneficiile aduse de cafea se numără prevenirea maladiei Alzheimer şi protejarea ficatului. Ultimii câţiva ani au adus descoperiri care sugerează că ar trebui că consumăm cafea nu numai datorită beneficiilor cafeinei. S-a ajuns până acolo încât cafeaua a fost declarată nutritivă, spun cei de la publicaţia americană „The Atlantic“.

Cafeaua pare să reducă riscurile apariţiei diabetului de tip 2. Faptul că nu s-a înregistrat o diferenţă semnificativă între consumul de cafea normală şi cel de cafea decafeinizată, arată că există şi altceva, în afară de cafeină, care ar putea contribui la beneficiile enumerate. 

Desigur, ceea ce adăugăm cafelei poate cu uşurinţă să contracareze efectele ei terapeutice. Multe băuturi îndulcite au fost asociate cu creşterea riscului de diabet. Un gust educat cu zahăr şi frişcă (mai ales când i se adaugă şi mirosul sărbătorilor de iarnă, cum ar fi scorţişoara şi vanilia) este, poate, unul dintre motivele pentru care asociem cafeaua mai mult cu decadenţa, decât cu prudenţa.

Multe dintre îngrijorările asociate efectelor negative ale cafelei au fost risipite. În luna iunie, o analiză a demonstrat inexactitatea unui studiu anterior care lega riscul unui atac de cord de consumul moderat al cafelei. Cercetarea se oprise la patru ceşti pe zi, iar cafeaua s-a dovedit a avea efecte negative abia când consumul a depăşit zece căni. 

Cafeaua poate fi şi un calmant pentru durere, dar şi un foarte bun antidepresiv pentru femei, confirmă cercetările.

Anumite chimicale din cafea sunt cancerigene, lucru demonstrat doar în studiul pe rozătoare. Descoperirile, totuşi, susţin că ea protejează împotriva anumitor tipuri de cancer. 

Efectele benefice ale cafelei ajung până la reducerea riscului celor mai agresive tipuri de cancer de prostată. Într-un studiu paralel s-a descoperit şi un risc scăzut de celule carcinogene datorat consumului de cafea. Această asociere s-a făcut cu ajutorul celor care consumau peste şase căni de cafea pe zi. Acelaşi dozaj mare este eficient şi în lupta cu cancerul colorectal. 

Totuşi, nimic nu poate fi atât de bun pe cât sună şi mai există multe informaţii care sunt împotriva consumului de cafea. „The Atlantic“ a publicat în luna octombrie un studiu care sugera o legătură între consumul excesiv de cafea şi glaucom (atrofierea nervului optic).

„Recomandarea actuală este că, dacă cineva nu bea cafea, nu îi spui să se apuce“, spune Shilpa Bhupathiraju, cercetător la Harvard. Dar este de acord că băutul cafelei, chiar şi puţin în exces, pare să fie benefic. Deşi a fost bazat doar pe observarea a sute de mii de oameni, studiul publicat în „New England Journal of Medicine“ a demonstrat că cei care beau cafea trăiesc mai mult decât cei care nu beau. 

Şi cu cât consumau mai multă, cu atât trăiau mai mult. Asta dacă vă plac finalurile de poveste, încheie „The Atlantic“.