„Gata cu bananele maronii și lipicioase”. Cercetătorii au descoperit cum pot să rămână proaspete chiar și 24 de ore după deschidere
0Experții britanici au modificat genetica bananei astfel încât aceasta să rămână proaspătă și galbenă, timp de aproximativ 24 de ore după deschidere, chiar și atunci când este feliată.
„Gata cu bananele maronii și lipicioase!”, a declarat Gilad Gershon, directorul executiv al Tropic, compania de biotehnologie din Norwich care a realizat această descoperire, potrivit msn.
„Bananele au același gust, miros, dulceață și textură”, spun reprezentanții companiei.
Experții au eliminat genele responsabile de producerea unei enzime numite „polifenol oxidază”, care cauzează rumenirea. Tehnica este diferită de modificarea genetică, deoarece aduce „modificări precise genelor existente ale unui organism, fără introducerea de material genetic străin”.
Compania are deja permisiunea de a vinde bananele în Filipine, Columbia, Honduras, SUA și Canada, unde va fi lansată la sfârșitul acestei luni.
Tropic lucrează, de asemenea, la un proiect menit să încetinească coacerea bananelor, astfel încât acestea să rămână verzi mai mult timp. Acest lucru va reduce deșeurile, deoarece pentru fiecare tonă care ajunge în magazine, două tone sunt declarate necomestibile.
„Bananele sunt culese când sunt verzi, la fel ca roșiile. Ceea ce facem noi este să eliminăm genele responsabile de producerea etilenei, un hormon vegetal care ajută la schimbarea culorii cojii de la verde la galben prin descompunerea clorofilei. Dacă bananele pot rămâne mai verzi pentru mai mult timp, le puteți recolta mai târziu, le puteți expedia pentru mai mult timp și puteți reduce costurile de ambalare și transport refrigerat”, a declarat Gilad Gershon.
De asemenea, compania lucrează la dezvoltarea de banane, care să fie rezistente la boli.
Eyal Maori, director științific și co-fondator al Tropic, a declarat: „Bananele sunt cele mai iubite fructe din lume, dar se confruntă cu multe provocări în ceea ce privește producția și transportul la nivel global”.