Cele mai bune uleiuri esenţiale pentru această vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uleiurile esenţiale ne pot ajuta să depăşim, fără eforturi, majoritatea problemelor cu care ne confruntăm, în mod obişnuit, vara. De la enervanţii ţânţari, până la senzaţia de picioare grele şi insomnii, toate pot fi îndepărtate cu ajutorul aromaterapiei, spun specialiştii.

Cum te ajută aromele să alungi ţânţarii


Uleiul esenţial de Eucalyptus citriodora este cel mai frecvent recomandat atât ca repelent, cât şi ca remediu care alină înţepăturile de ţânţar. Cam acelaşi nivel de eficienţă are şi uleiul esenţial de mentă (Mentha piperita).

Dar  cele mai bune soluţii pentru a alunga insectele, în special ţânţarii, sunt amestecurile de mai multe uleiuri esenţiale, care pot fi aplicate direct pe piele:

Reţeta 1:

  • 2 ml ulei esenţiale de citronella (Cymbopogon Nardus)
  • 2 ml de ulei esenţial de geranium (Pelargonium Graveolens)
  • 2 ml de ulei esenţial de eucalipt (Eucalyptus citriodora)
  • 25 ml de ulei vegetal de alune, necesar pentru a putea aplica pe piele acest amestec, fără riscuri.

Reţeta 2

  • 0,3 ml de ulei esenţial de lemn de trandafir (Aniba rosacea)
  • 0,5 ml de ulei esenţial de geranium (Pelargonium Graveolens)
  • 0,5 ml de ulei esenţial de eucalipt (Eucalyptus citriodora)
  • 0,2 ml de ulei esenţial de cuişoare (Eugenia caryophyllus)
  • 0,5 ml de ulei esenţial de rozmarin (Rosmarinus)
  • 5 ml de ulei vegetal de alune.


Trebuie să ţii cont, totuşi, că majoritatea acestor remedii sunt eficiente maximul 30 de minute. Trebuie protejate cu prioritate zonele de piele unde capilarele sangvine sunt aproape de suprafaţa pielii, cum sunt încheietura mâinii şi spatele urechilor.

Atenţie, uleiul esenţial de eucalipt este contraindicat femeilor însărcinate în mai puţin de trei luni, avertizează specialiştii passeportsante.net.

Uleiul esenţial de scorţişoară (Cinnamomum zeylanicum) este eficient şi în tratamentul naturist al înţepăturii de viespe.

Uleiuri care te revigorează pe caniculă



Vara ne simţim parcă mai obosiţi decât în mod obişnuit, atât din cauza căldurii, cât şi a alimentaţiei şi a faptului să suntem mai activi. Uneori, apar lipsa de energie şi starea persistentă de somnolenţă. Ne putem energiza vara tot cu ajutorul uleiurilor esenţiale, potrivit passeportsante.net.

Aceste uleiuri le putem aplica sub formă de masaj, pentru a adăuga un plus de relaxare, sau sub formă de infuzie, pentru a ne rehidrata, în acelaşi timp:

Uleiul esenţial de mentă (Mentha piperita) ne ajută să depăşim starea de oboseală. Este un tonic nervos şi stimulent al activităţii cerebrale, în acelaşi timp.

Uleiul esenţial de scorţişoară (Cinnamomum zeylanicum) – îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, echilibrează activitatea inimii şi a plămânilor. Poate fi administrat sub formă de infuzie, de comprimate sau diluat în vin.

Uleiul esenţial de rozmarin (Rosmarinus officinalis) – ne ajută să luptăm cu starea de slăbiciune generalizată. Poate fi folosit ca infuzie sau dizolvat într-o soluţie alcoolică.

Alte uleiuri esenţiale stimulente: de melisă (Melissa officinalis), de salvie (Salvia officinalis) sau de cimbru (Thymus vulgaris).

Atenţie, nu se utilizează uleiurile esenţiale de orice fel direct pe piele în cazul copiilor, mai ales în zona din apropierea nasului sau căilor respiratorii, fiindcă pot provoca spasme la nivelul laringelui sau bronhiilor şi pot duce chiar la sufocare. De asemenea, uleiul esenţial pur poate irita temporar ochii dacă este aplicat pe faţă. De asemenea, trebuie să ne spălăm bine pe mâini după ce am aplicat uleiul, tot pentru a evita contactul acestuia cu ochii.

Te ajută să dormi bine, în ciuda căldurii


Vara se înmulţesc cazurile de insomnie pe fondul căldurii, în ciuda măsurilor pe care le luăm ca să o suportăm mai uşor (închiderea draperiilor pe parcursul zilei, pornirea aerului condiţionat înainte de a merge la culcare, duşul de dinante de somn etc.). Câteva uleiuri esenţiale ne-ar putea ajuta să ne odihnim mai bine:

  • Uleiul esenţial de muşeţel (Anthemis nobilis sau Matricaria chamomilla sau Matricaria discoïdea);  
  • Uleiul esenţial de lămâie (Citrus limonum) – este uşor sedativ şi răcoritor, ideal pentru nopţile caniculare;  
  • Uleiul esenţial de lavandă (Lavandula officinalis);  
  • Uleiul esenţial de măghiran (Origanum majorana);  
  • Uleiul esenţial de melisă (Melissa officinalis);  
  • Uleiul esenţial de cimbru (Thymus vulgaris);  
  • Uleiul esenţial de verbină (Lippia citriodora).  

Cum combaţi toxiinfecţiile alimentare


Toxiinfecţiile sunt afecţiuni sezoniere şi pot fi evitate spălându-ne bine pe mâini mereu înainte de masă, spălând cu apă din belşug fructele şi legumele, pregătind termic suficient carnea şi produsele de origine animală, igienizând cu regularitate bucătăria, buretele de vase şi fundul de bucătărie, dar şi frigiderul. Dacă totuşi te alegi cu dureri de stomac, greaţă, ameţeli etc., poţi recurge la remedii cu uleiuri esenţiale.

Cel mai indicat este uleiul esenţial de mentă (Mentha piperita), cu acţiune antibacteriană demonstrată, mai ales împotriva bacteriei Escherichia coli. 

Citeşte şi:

VIDEO Câinii care-ţi salvează viaţa: pot fi dresaţi să „miroasă“ cancerul ovarian

Două tehnici de meditaţie pentru începători

Meditaţia nu doar oferă o serie de beneficii legate de sănătate, dar este şi un mod ideal de a scăpa de stres şi de a te ajută să menţii concentrarea. Nici nu este nevoie să iei cursuri speciale de meditaţie cu un specialist, pentru că există anumite tehnici simple pe care le poţi pune şi tu în aplicare.

Ciocolata caldă îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, dar şi gândirea

Două căni de ciocolată caldă pe zi, timp de 30 de zile, duc la îmbunătăţirea fluxului sangvin la nivelul creierului, precum şi la rezultate mai bune în cadrul testelor de memorie.