Cele mai bune exerciţii fizice de combatere a depresiei şi anxietăţii
0Dacă suferi de anxietate sau depresie trebuie neapărat să incluzi în rutina zilnică exerciţiul fizic. Studiile arată că trei tipuri de activităţi contribuie la diminuarea simptomelor.
Vă mai aminitiţi ce-i spunea mama sa lui Forrest Gump? Ei bine, alergarea este una dintre cele mai eficiente soluţii de combatare a depresiei şi anxietăţii.
Astfel, dacă te-a părăsit iubitul, ai pierdut pe cineva drag din familie, ai un şef care te umileşte sistematic sau orice altă problem e bines ă te pui pe alegat. Corpul tău are nevoie de o provocare căreia să-i facă faţă, astfel că e musai să alergi până-ţi iese limba de-un cot, timp de luni de zile, în fiecare dimineaţă.
O astfel de activitate arde caloriile,reduce apetitul şi riscul de boli de inimă. Nu mai punem la socoteală faptul că alergarea zilnică vă ajută într-un final să trăiţi mai mult şi să dormiţi mai bine, conform ultimelor studii. Explicaţiile neurologilor se referă la neurotransmiţătorii precum serotonina care se eliberează în timpul alergării şi la faptul că mişcarea repetitivă pare să aibă un efect meditative asupra creierului.
Drumeţiile prin pădure sunt cea de-a doua activitate care combate depresia şi anxietatea. „Natura are un efect calmant asupra minţii“, explică dr. Ben Michaelis, un psiholog clinician American, autorul a numeroase cărţi în domeniu.
Plantele şi, în special, copacii, mai spune acesta, eliberează anumite substanţe chimice care încetinesc decăderea lor şi, se pare, şi pe a noastră.
Un studiu japonez din 2009, publicat în Environmental Health and Preventive Medicine, a arătat că persoanele care au ales să facă o plimbare de 20 de minute prin pădure aveau un nivel mai scăzut al hormonului stresului, comparative cu aceia care au ales să se plimbe 20 de minute prin oraş. Un alt studiu a arătat că adulţii care s-au plimbat timp de un ceas prin pădure s-au simţit mai puţin anxioşi şi funcţiile memoriei s-au îmbunătăţit.
Exerciţiile de yoga reduc şi ele depresia conform unei cercetări din 2007 publicată în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Astfel, aceia care au urmat astfel de cursuri s-au declarat mai puţin nervoşi, mai puţin anxioşi, în timp ce alţii au observant aceleaşi efecte imediat ce au început exerciţiile. „Lucrul cel mai important la yoga este că dincolo de contorsionările corpului se centrează mult pe respiraţie, iar acest lucru ne ajută să ne calmăm nervii“, mai spune Michaelis.