Câți români mănâncă raw vegan

0
Publicat:

Integrarea preparatelor vegane și raw vegane în alimentația românilor a devenit populară, mai mult de jumătate din populația din mediul urban declarând că mănâncă frecvent astfel de produse.

Mâncarea raw vegană câștigă tot mai mult teren

Cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în parteneriat cu Rawdia, pionier și lider de piață în zona de restaurante care oferă exclusiv preparate vegane și raw vegane, și-a propus să evalueze percepțiile, atitudinile și comportamentele românilor cu privire la alimentația vegană și raw vegană în contextul în care, conform celor mai recente statistici, piața produselor de acest tip este în continuă expansiune.

Schimbările sunt vizibile și observăm că au apărut din ce în ce mai multe restaurante cu meniu exclusiv vegan, dar și că restaurantele clasice au început să își extindă foarte mult opțiunile vegane și vegetariene. De asemenea, pe rafturile marilor magazine specialitățile vegetale sunt din ce în ce mai prezente și diversificate.

Premisele studiului Reveal Marketing Reserch realizat la inițiativa Rawdia se validează, gusturile consumatorilor români fiind în continuă schimbare. Așadar, 52% dintre rezidenții din mediul urban mare declară că obișnuiesc să consume preparate vegane sau raw vegane, într-o măsură semnificativ mai mică tinerii de până în 24 de ani (35%).

În ceea ce privește frecvența, cei mai mulți obișnuiesc să consume produse vegane de câteva ori pe săptămână (28%) sau o dată pe săptămână (24%). Persoanele mature peste 55 ani consumă într-o mai mare măsură astfel de preparate de câteva ori pe săptămână, aceasta fiind și categoria de vârstă cea mai înclinată să postească (46% vs. 37% total eșantion).

În aceeași ordine de idei, un procent de 10% dintre respondenți consumă zilnic, în special cei cu vârste cuprinse între 35-44 ani (16%), iar generația Z (18-24 ani) se diferențiază ca fiind categoria de vârstă care consumă cel mai rar produse vegane sau raw vegane, 54% dintre aceștia declarând că le consumă mai rar de o dată pe săptămână (vs. 37% total eșantion).

Comportamentele românilor 

Referitor la metodele de achiziționare a preparatelor vegane și raw-vegane, 42% preferă locațiile care oferă produse doar prin livrare la comandă, 36% preferă să achiziționeze ingrediente vegane și să gătească acasă, iar 25% aleg restaurantele convenționale ce au în ofertă o gamă variată de astfel de produse.

Cele mai atente persoane la buget sunt categoriile de vârstă extreme, atât tinerii între 18-24 ani (54%) cât și persoanele mature de peste 55 ani (59%) preferând într-o măsură semnificativ mai mare să își pregătească singuri preparatele vegane acasă (vs. 36% total eșantion).

Măsurând atitudinile față de acest tip de preparate pe un orizont de timp mai îndepărtat, observăm că 36% dintre respondenți menționează că obișnuiesc să consume și că vor consuma preparate vegane în aceeași măsură ca până acum, cei mai hotărâți în a-și menține actualul stil de viață fiind persoanele între 35-44 ani (42%),

Interesați de o alimentație sănătoasă

Îndreptându-ne atenția către modul în care cei care obișnuiesc să consume preparate vegane sau raw vegane se raportează la alimentație, se poate observa un interes crescut față de efectele pozitive ale unei diete sănătoase asupra organismului. Astfel, 39% declară că preferă să consume preparate vegane sau raw vegane pentru că au ales o alimentație sănătoasă ca stil de viață.

Alte aspecte cum ar fi pierderea în greutate, ținerea posturilor sau dezacordul cu practicile și metodele care stau la baza obținerii cărnii înregistrează scoruri mai mici, de 37%.

Măsurând diferite comportamente ale consumatorilor, aflăm că 36% dintre cei care obișnuiesc să consume preparate vegane sau raw vegane preferă să consume astfel de alimente în stare crudă sau pregătite cu un minim de tratament termic.

Mai multe pentru tine:
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
De ce se adaugă o lingură de mălai în compoziția sarmalelor. Un truc folosit de bucătăresele din Moldova