Cât de importante sunt mirosurile din viaţa noastră?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirosul ne influenţează viaţa mai mult decât credem FOTO Arhivă

90% din gustul unui aliment este dat, de fapt, de miros. De altfel, mirosul are prioritate în faţa tuturor celorlalte simţuri. Pe acest principiu se bazează industria parfumurilor, dar şi aromaterapia. Totuşi, terapiile pe bază de mirosuri nu sunt atât de simple pe cât par.

Încă din primele momente după ce au venit pe lume, nou-născuţii pot deosebi diverse mirosuri. De exemplu, de la vârsta de o săptămână, bebeluşii cunosc foarte bine mirosul mamei, astfel că o pot identifica uşor într-un grup de oameni.

Mirosul este mult mai complex decât gustul, astfel că 90% din gustul unui aliment este dat, de fapt, de miros. De altfel, nasul omului poate distinge între aproximativ un trilion de mirosuri diferite, ceea ce demonstrează că nasul este organul cel mai sensibil la stimuli, a arătat o cercetare realizată în 2014 de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Rockefeller din New York, SUA.

Aşa se explică de ce diferite mirosuri ne influenţează starea de spirit, anumite comportamente şi chiar alegerile pe care le facem, de cele mai multe ori fără să ne dăm seama. În plus, studiile din ultimii ani au arătat tot mai clar că centrele olfactive din creier sunt conectate cu sistemul limbic, implicat în controlul emoţiilor, al fricii şi al memoriei.

Sunt întregi strategii de marketing bazate pe miros. Spre exemplu, în SUA este cunoscut faptul că agenţii imobiliari îşi atrag clienţii cu miros de pâine proaspăt coaptă sau de biscuiţi făcuţi în casă şi de cafea. Sau că anumite magazine folosesc anumite tipuri de mirosuri pentru a atrage şi a influenţa alegerile cumpărătorilor.

O altă curiozitate despre puterea mirosurilor a fost descoperită de specialiştii de la Universitatea de Tehnologie Delft din Olanda. Ei au constatat că mirosul de portocale, de apă de mare şi de mentă difuzat într-un club i-a făcut pe petrecăreţi să danseze mai mult, să considere muzica mai bună şi să se simtă mai bine, per total, decât în serile precedente. Interesant este că singurul lucru diferit în club a fost mirosul.

Despre toate acestea, dar şi despre modul în care aromaterapia corect realizată ne poate ajuta să ne menţinem starea de sănătate fizică şi psihică, vorbim cu specialista Cornelia Decu Chaumont, psiholog şi aromaterapeut, la Adevărul Live de la ora 15.00.

Intră în dialog cu noi şi adresează-i întrebări specialistei noastre.