Beneficiile consumului de măsline

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măslinele sunt cunoscute de sute de ani pentru proprietăţile lor nutriţionale şi calităţile medicinale, ceea ce a contribuit la popularitatea acestui aliment şi răspândirea pe întreg mapamondul.

Consumul de măsline are loc din cele mai vechi timpuri. Primele măsline au fost consumate in Liban, Iordania si Israel, iar din această zonă au fost duse în Grecia, ulterior în Italia şi Franţa. Acest produs alimentar conţine cantităţi importante de grăsimi mononesaturate, vitamina A, E, fier, cupru, calciu si fibre.

Măslinele au proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante. Astfel, datorită cantităţilor mari de grăsimi mononesaturate şi de antioxidanţi, măslinele au numeroase beneficii pentru organismul uman:

1.Recomandate împotriva colesterolului.

Cercetările au demonstrat ca folosirea uleiului presat la rece de măsline creste semnificativ nivelul „colesterolului bun” (HDL), care previne oxidarea si depunerea grăsimilor pe artere. Totodată, uleiul de măsline reduce nivelul total al colesterolului din organism, fiind printre cele mai puternice remedii împotriva acestei probleme cu care se confruntă numeroşi oameni.

2.Reduc riscul de cancer.

Substanţele anihilează radicalii liberi şi stopează procesul de malignizare a celulelor sănătoase, împiedicând formarea tumorilor.

3.Întăresc oasele

Hydroxyttyrosulul este un fitonutrient din măsline foarte important care previne pierderea de masă osoasă. Mai multe studii au arătat că în urma consumului de măsline, la nivelul oaselor s-a constat o depunere semnificativă de calciu fapt benefic pentru sistemul osos.

4.Îmbunatatesc calitatea pielii

Măslinele conţin o cantitate mica de vitamina E, substanţa deosebit de benefică pentru piele, şi nutrienţi cu proprietăţi antioxidante si antibacteriene.

O diferenţiere trebuie făcută între măslinele negre şi cele verzi. Măslinele negre au mai multe calorii decât cele verzi, pentru că în procesul de maturare nivelul grăsimilor creşte, în paralel cu o scădere a aportului nutriţional benefic. Aportul lor caloric este semnificativ: 132 de calorii la fiecare 100 de grame pentru măslinele verzi, comparativ cu 350 de calorii pentru cele negre.

Mai multe pentru tine:
33 de ani fără Anda Călugăreanu. Saveta Bogdan: „Ioana a rămas a nimănui, după decesul mamei. Dan Tufaru o internase la o casă de copii”. Cum arată mormântul artistei?
Ziua în care Biserica a deschis porțile doar pentru personalități. De ce oamenii de rând n-au avut acces în interior la slujba de sfințire a picturii Catedralei Neamului VIDEO
O contabilă din Kenya a ajuns femeie de serviciu în România și trăiește cu frică. „Mi-e teamă în fiecare zi să nu fiu...”
La șase luni de la naștere, Jennifer Lawrence a luat o decizie radicală: „Sânii mei...”
„Am ales pacea și am primit războiul”. Cum a pierdut Ucraina scutul său nuclear acum 34 de ani. Îl mai poate recupera?
Cercetătorii contrazic clișeele: prieteniile platonice pot fi la fel de profunde ca relațiile de cuplu. De ce cultura noastră refuză să creadă asta?
Păreri pro și contra despre Catedrala Mântuirii Neamului. Mihai Găinușă: „Bolnavii care nu plătesc CASS vor merge la Catedrală, nu la camera de gardă”. Ce spune Dan Negru?
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Un tezaur roman, ascuns timp de 8 ani, după ce a fost descoperit cu un detector de metale
Alimentul de care Fuego nu se atinge: „Cel mai nociv pentru ființa umană”. Îi îndeamnă pe toți să-l evite
Cine este regele care avea cel mai bizar fetiș în dormitor. Nu ”ierta” nicio parteneră