Află ce pot conţine specialităţile din carne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mezelurile pot conţine cantităţi foarte mari de sare care pun inima în pericol

În prezent, oferta de specialităţi din carne este foarte variată. Însă, deşi sunt bune la gust, nutriţioniştii ne recomandă să le consumăm foarte rar sau deloc. Ele sunt pe cât de gustoase, pe atât de nocive.

Amidonul le creşte indicele glicemic

În mod normal, carnea are indice glicemic 0. Indicele glicemic (IG) indică modul în care carbohidraţii din alimente influenţează nivelul de glucoză din sânge. Din păcate, majoritatea produselor din carne conţin amidon din belşug  care le creşte nepermis de mult acest indice glicemic. În plus, în asociere cu proteinele, amidonul îngreunează digestia. Aşa se explică de ce persoanele care obişnuiesc să consume mezeluri se plâng că sunt balonate. Mai mult, aceste produse accelerează acumularea kilogramelor.

Şorici, tendoane şi colagen, din belşug

În compoziţia celor mai multe specialităţi se găseşte carne de calitate îndoielnică, precum cea dezosată mecanic. Explicaţia este că procedeele mecanice folosite pentru recuperarea cărnii de pe oase, după dezosarea manuală, determină obţinerea unui produs care conţine colagen şi proteine cu valoare biologică slabă. În plus, carnea astfel obţinută poate fi contaminată cu agenţi patogeni.

 „Preparatele din carne (de exemplu, cârnaţi, salamuri, muşchiuleţ, jambon), dar şi pasta de mici şi carnea tocată, pot conţine şorici, grăsimi, tendoane, organe (urechi, stomac) şi aditivi alimentari pentru reţinerea apei (guma caragenan (E 407), coloranţi, carmin (E 120), polifosfaţi (E 452), amidon (E1.404) şi soia (făină, texturate proteice)”,  explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Interzise bolnavilor de gută şi hipertensivilor

Specialităţile din carne ar trebui evitate de bolnavii de gută (se caracterizează prin inflamarea articulaţiilor). Un aminoacid din compoziţia colagenului, în combinaţie cu purinele şi cu unii aditivi alimentari, poate declanşa crize de gută. De asemenea, aceste produse sunt contraindicate hipertensivilor, deoarece conţin cantităţi impresionante de glutamat de sodiu (E 621), un aditiv care înlocuieşte sarea şi produce dereglări ale valorilor tensiunii. Şi persoanele care suferă de boli hepato-renale ori suferinzii de cancer ar trebui să excludă din dietă aceste produse alimentare.

Recent, în urma unui control, OPC a constatat că 40% din mezeluri sunt de proastă calitate.

Citeşte şi:
Trei mituri despre consumul de carne

Mai multe pentru tine:
Un tablou de Rubens, dispărut timp de peste 400 de ani, descoperit la Paris
Mihai Bendeac, destăinuiri despre viața amoroasă. De câți ani nu a mai ieșit actorul la o întâlnire romantică: „Îmi place foarte mult să fiu singur”
Autorul cărții „Codul lui Da Vinci”, logodit cu una dintre cele patru amante ale lui! E cu 27 de ani mai tânără decât el!
Cât au plătit Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin, pentru o săptămână de vis în Grecia: „Am învățat să călătorim «light»”. Actrița a împărtășit secretul vacanțelor accesibile
21 septembrie, ziua în care s-a născut Dem Rădulescu
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Cât costă cazarea în perioada sărbătorilor de iarnă la hotelul Simonei Halep din Poiana Brașov? Gică Hagi vă așteaptă la Mamaia: „Întâlnire cu Moș Crăciun”
„Înțepături” între profesori pe tema creșterii normei. „Cum fac învățătoarele cele două ore remediale?” vs „Câinele moare de drum lung”
Fermecată de Kate Middleton, Melania Trump a avut o atitudine flagrant diferită față de Regina Camilla
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Jurnalistul Charlie Ottley a dezvăluit ce apreciază la țara noastră: „Unul dintre principalele puncte forte”. Ce expresii românești îl amuză