Cum să convingi copilul să mănânce sănătos: sfaturi simple şi de efect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum să convingi copilul să mănânce sănătos. În primii ani de viaţă, părinţii sunt îngrijoraţi pentru că micuţii lor refuză cu încăpăţânare să mănânce legume. Deşi pare aproape imposibil să-i convingi că este spre binele lor să guste broccoli, spanac, mazăre sau morcovi, specialiştii în parenting au câteva sfaturi care pot face lucrurile mai uşoare.

Cum să convingi copilul să mănânce sănătos. Oferă-i legumele sub formă de supe cremă sau shake-uri

Amestecul de fructe şi legume poate fi surprinzător de bun, aşa că merită să încerci diverse combinaţii, până vei găsi una sau două pe placul copilului tău. Pentru a fi şi mai atrăgător pentru el puteţi să alegeţi ingredientele împreună, ca şi cum vă pregătiţi pentru un experiment ştiinţific.

Cum să convingi copilul să mănânce sănătos. Exemplul personal este cel mai puternic

Nu poţi avea pretenţia ca micuţul tău să adore legumele sau alte tipuri de mâncăruri sănătoase, dacă tu eşti un carnivor înrăit şi rareori te vede gustând legume. Părintele trebuie să fie un model de urmat pentru copil şi, de aceea, ar trebui să mănânce împreună cu el mâncare sănătoasă. O greşeală frecventă pe care o fac părinţii este să-i dea copilului să mănânce primul, iar ei iau masa abia după ce termină cel mic. Şi mai rău este când copilul este lăsat să mănânce singur, în faţa televizorului. Mesele în familie au un rol foarte important, pentru că astfel copilul îşi formează mai uşor obiceiuri alimentare sănătoase. Nu în ultimul rând, copilul nu trebuie forţat să mănânce dacă nu îi este foame.

Cum să convingi copilul să mănânce sănătos. Transformă masa într-o experienţă atractivă

Mâncarea nu este doar o necesitate, ci şi o plăcere, iar copiii ar trebui să fie încântaţi când vin la masă. Nu trebuie să vă jucaţi cu mâncarea, dar o puteţi face mai atrăgătoare prin felul în care o prezentaţi în farfurie şi, eventual, prin felul în care denumiţi felurile de mâncare. Cum sună cărniţă de dinozaur şi bobiţe magice pentru supereroi în loc de mazăre cu carne de porc? Sau salată din grădina zânelor, cu raze de soare, pentru a descrie salata de varză albă amestecată cu morcov ras. 

Cum să convingi copilul să mănânce sănătos. Legume în loc de gustări dulci

Încercaţi să-i oferiţi de la bun început fructe şi legume pe post de gustări. Rezistaţi tentaţiei de a-i da prăjituri, gogoşi, covrigi, pateuri şi alte produse nocive, cumpărate din comerţ. Poate că nu va fi uşor să-l obişnuiţi aşa, dar cu siguranţă va merita efortul.