Căsniciile disfuncţionale fac mai mult rău copiilor decât un divorţ: 4 moduri în care este afectat psihicul celor mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii crescuţi în căsnicii disfuncţionale se confruntă cu tensiunea emoţională în fiecare zi, purtând greutatea relaţiei părinţilor. Ei, intuitiv, simt nefericirea, răceala şi lipsa de intimitate a adulţilor.

Dacă un divorţ este benefic sau nu pentru psihicul copiilor depinde de alegerile pe care le fac părinţii. Dar un lucru este sigur: o căsătorie toxică va provoca o mai mare traumă celor mici. În multe cazuri, copiii se învinuiesc pentru ceea ce se întâmplă, iar în aceste situaţii „a rămâne împreună pentru binele copiilor“ este o alegere nefericită, scrie psychologytoday.com.

Iată patru modalităţi în care psihicul copiilor este afectat atunci când părinţii sunt nehotărâţi în privinţa divorţului:

Tensiunea cronică

Relaţia părinţilor lasă o amprentă emoţională asupra copiilor, iar aceasta nu dispare niciodată. Când părinţii sunt în mod constant în contradicţie, copiii lor internalizează aceste conflicte. În loc să se simtă liniştiţi sau mângâiaţi atunci când sunt cu ambii părinţi, se simt tensionaţi. O astfel de tensiune continuă poate provoca afecţiuni grave emoţionale, sociale şi fizice, cum ar fi depresia, lipsa de speranţă sau oboseala cronică.

Un sentiment de instabilitate

Războiul dintre părinţi se înrădăcinează în mintea copiilor. Le afectează siguranţa lor şi pacea interioară, punându-i în contradicţie cu impulsurile lor. De exemplu, ei doresc să fie iubiţi, dar resping apropierea. Ei tânjesc după prieteni, dar aleg izolarea. Vor avea mari abilităţi intelectuale sau creative, dar îşi vor sabota propriile eforturi. Conflictul extern dintre părinţi devine în cele din urmă o luptă internă cu ei înşişi, ceea ce le complică viaţa şi le împiedică dezvoltarea emoţională.

Teama de intimitate

Copiii crescuţi în familii disfuncţionale au dificultăţi mari în a se apropia de ceilalţi. Intimitatea declanşează traumele pe care le-au suferit atunci când au fost martorii certurilor părinţilor, ei evitând apropierea pentru a nu fi răniţi. Dacă reuşesc să stabilească o relaţie intimă, ei rămân prudenţi. Atunci când apare conflictul, este cel mai probabil să fugă sau să reactiveze conflictele părinţilor cu partenerul lor.

Probleme de dispoziţie

Copiii părinţilor incompatibili se confruntă cu probleme grave de dispoziţie, cum ar fi distimia. Aceste probleme, dacă nu sunt tratate, pot provoca tulburări de personalitate sau abuz de substanţe interzise. La baza acestor probleme există o lipsă profundă de speranţă. Ei învaţă de la o vârstă fragedă să abandoneze optimismul şi să se aştepte la ce este mai rău. Din păcate, căsătoriile disfuncţionale duc la maturizarea rapidă a copiilor.