Peștii ar putea fi sacrificați prin alte metode. Cercetătorii afirmă că ei simt „durere intensă” în timpul asfixierii

0
Publicat:

Cercetătorii afirmă că peștii simt durere la fel ca oamenii și cer ca metodele tradiționale de sacrificare, cum este cea prin asfixiere, să fie oprită imediat.

Peștii simt durere la fel ca oamenii Foto: Istock

Cercetătorii au dezvăluit durerea prin care trece peștele în timpul unei metode comune de sacrificare, cunoscută sub numele de „asfixie cu aer”. Această metodă presupune ca peștele să se sufoce în aer sau pe gheață și poate dura adesea mai mult de o oră.

O echipă de la Welfare Footprint Institute și-a propus să înțeleagă exact cum reacționează peștii la asfixie cu aer. În studiul lor, cercetătorii au constatat că, în medie, păstrăvul curcubeu suportă 10 minute de „durere intensă” în timpul asfixierii, relatează Daily Mail.

Concentrându-se pe păstrăvul curcubeu, echipa a constatat că, în timpul asfixiei în aer, peștii experimentează între două și 22 de minute de „durere intensă”, în funcție de factori precum mărimea peștelui și temperatura apei.

Pe baza acestor constatări, cercetătorii solicită interzicerea asfixierii în aer și utilizarea în schimb a metodelor de asomare. Asomarea reprezintă procedura de insensibilizare a animalului înainte de ucidere.

Durerea și suferința provocate de asfixiere la pești pot fi atenuate prin metode de asomare care induc pierderea rapidă a cunoștinței”, au scris cercetătorii în studiul lor.

Pentru ca asomarea să fie considerată eficientă, „manipularea înainte de sacrificare trebuie să fie redusă la minimum, iar animalul trebuie să devină inconștient imediat după asomare, stare care trebuie să persiste până la moarte”, au adăugat aceștia.

Potrivit cercetătorilor, în fiecare an sunt uciși până la 2,2 trilioane de pești sălbatici și 171 de miliarde de pești de crescătorie.

Cu toate acestea, mai multe metode tradiționale de ucidere a acestor pești sunt considerate „inumane”.

Peștii de crescătorie sunt încă uciși în mod obișnuit prin asfixiere (sufocare prin scoaterea lor din apă), expunerea la dioxid de carbon, expunerea la temperaturi foarte scăzute sau sângerare fără asomare”, explică Societatea Regală de Prevenire a Cruzimii faţă de Animale (RSPCA).

Astfel, „aceste proceduri durează câteva minute pentru a induce insensibilitatea și nu pot fi considerate umane”, mai adaugă ei.

În schimb, metodele de asomare sunt imediate, ceea ce înseamnă că peștii nu suferă.

Metodele de asomare electrică și prin percuție pentru pești sunt din ce în ce mai frecvente”, au transmis reprezentanții RSPCA, potrivit sursei citate.

Printre acestea se numără sistemele de asomare cu baie de apă, în care peștii trec prin apă electrificată pentru a fi uciși. 

Aceste sisteme elimină necesitatea manipulării peștilor înainte de sacrificare și permit asomarea eficientă a acestora înainte de a fi tranșați”, susține RSPCA.

Deși ați putea crede că aceste metode ar fi mai costisitoare, cercetătorii spun că nu este cazul. „Dacă este implementată corect, asomarea electrică ar putea evita între 60 și 1.200 de minute de durere moderată până la extremă pentru fiecare dolar american investit în capital”, au explicat ei.