„Dinozaurul ţigan” este numele unei noi specii identificată în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de paleontologi a botezat cu denumirea de „dinozaurul ţigan” un nou tip de dinozaur descoperit în apropiere de localitatea Velaux, din regiunea Aix-en-Provence din Franţa. Cercetătorii au spus că acesta se înrudeşte cu o specie descoperită în România, de aici şi numele, notează publicaţia „Le Point”.

„Dinozaurul ţigan” (cu denumirea ştiinţifică Atsinganosaurus velauciensis) a trăit acum 75 de milioane de ani şi este considerat parte din familia titanozaurilor din care au mai fost descoperite alte trei specii în Europa. Pentru că au fost descoperite astfel de exemplare şi în România, paleontologii de la situl din Aix-en-Provence au decis că „dinozaurul ţigan” este un nume potrivit.

„Am găsit aproximativ 70% din scheletul dinozaurului, însă nu şi craniul. Dar chiar şi aşa, suntem în măsură să-l reconstituim suficient de bine”, a afirmat conducătorul de proiect, Geraldine Garcia, cercetătoarea de la Universitatea din Poitiers.

Situl arheologic, de aproximativ 300 de metri pătraţi, a fost descoperit în 1993, dar săpăturile au început abia în 2002. Până acum au fost realizate trei runde de cercetări, în 2002, în 2009 şi în 2012. Cercetările sunt desfăşurate de Universitatea din Poitiers împreună cu Institutul Regal de Ştiinţele Naturale din Belgia.

În acelaşi sit au mai fost găsite şi alte fosile din aceeaşi perioadă a Cretacicului, cum ar fi un craniu de crocodil, cochilii de broaşte ţestoase, dar şi oase de dinozauri din alte specii. Toate acestea, inclusiv cele ale „dinozaurului ţigan”, vor fi analizate în Poitiers şi Bruxelles, apoi vor fi date muzeului din oraşul Velaux.

Mai multe pentru tine:
Avarie la rețeaua de conducte. O sută de blocuri din București rămân fără apă caldă până la 1 mai
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Mircea Geoană cere românilor din America să facă o petiție către noul congres american pentru eliminarea vizelor VIDEO
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Situaţia de pe front s-a „deteriorat”, afirmă comandantul-şef al forţelor ucrainene