Cum poate corpul vegetarienilor să producă singur grăsimi pe care carnivorii le asimilează doar din mâncare. Ce au descoperit cercetătorii

0
Publicat:

O echipă de cercetători Universitatea Northwestern din SUA a realizat un studiu care demonstrează că persoanele vegetariene ar putea produce singure grăsimi pe care carnivorii le asimilează doar din mâncare. 

Mâncare vegetariana FOTO: Arhiva

În urma examinării a 330.000 de genomi, cercetătorii au identificat gene la vegetarieni care ar putea explica de ce aceștia aleg o dietă bazată pe plante.

Potrivit Euronews, o echipă de cercetători ar fi descoperit dovezi care arată că optarea pentru o dietă bazată pe plante ar putea fi de fapt influențată de genetica noastră.

Echipa condusă de Nabeel Yaseen, profesor de patologie la Universitatea Northwestern din SUA, a analizat UK Biobank, o bază de date biomedicale la scară largă. Aceștia au comparat genomurile a 5.324 de vegetarieni stricți cu 329.455 de non-vegetarieni, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani.

„Am identificat trei gene care sunt asociate semnificativ cu vegetarianismul, precum și alte 31 de gene care sunt posibil asociate cu vegetarianismul”, a declarat Yaseen pentru Euronews Next.

Descoperirile echipei au fost publicate în PLoS ONE.

„Mecanismele prin care variantele genetice influențează alegerile alimentare implică o interacțiune între metabolism, efecte fiziologice și percepția gustului. Nivelurile de plăcere și de consum ale articolelor dietetice sunt influențate de percepția gustului”, se menționează în studiul citat. 

Studiind funcțiile unora dintre aceste gene, putem formula ipoteza că metabolismul grăsimilor și efectele sale asupra funcției cerebrale pot avea un rol, susține specialistul.

„Pentru moment, putem face doar ipoteze: carnea conține anumite componente grase pe care vegetarienii le pot sintetiza la nivel endogen, în timp ce alții trebuie să le introducă prin dieta care conține carne. (...)„Sperăm ca studiul nostru să stimuleze și alte cercetări legate de genetica și fiziologia vegetarienilor. Aceste cunoștințe ne-ar putea oferi în viitor indicații personalizate legate de dietă. Și, poate, va duce la o producție de înlocuitori pentru carne mai eficienți”, a explicat Yassen.

Mai multe pentru tine:
Cine este și cu ce se ocupă soțul Marei Bănică: „Ne-am cunoscut în avion” Imaginea rară pe care vedeta a publicat-o pe rețelele de socializare
Daciana Sârbu și-a refăcut viața după divorțul de Victor Ponta. Cine este bărbatul care l-a înlocuit pe fostul premier al României?
Ce mult s-a schimbat Irinel Columbeanu, de când a pierdut milioanele de euro. Ion Cassian: „Dumnezeu îți dă câte-o palmă de nu-ți mai revii toată viața”. Marea lui dorință
Noi tensiuni în Coaliție. Grindeanu cere clarficări și avertizează: ridicarea plafonului la adaosul comercial ar lovi puternic românii. „Să gândim de două ori înainte de orice acțiune”
Unde a dispărut Angela Similea? De ce n-a cântat la Festivalul Mamaia? Octavian Ursulescu rupe tăcerea: „Nu cumva marii artiști se simt marginalizați?”
Ce nemilos era Regele Charles în tinerețe. A lăsat-o pe Diana plângând în hohote, după ce abia născuse
Dacii, cucerirea romană și valurile de metal prețios din Oltenia
Donald Trump, reacție neașteptată după uciderea activistului Charlie Kirk: „Radicalii de stânga sunt problema: sunt malefici, oribili și abili la politică”
A slăbit atât de mult, încât i-au căzut pantalonii pe scenă! Cine l-a salvat în cel mai rușinos moment
Gina Pistol, goală pe plajă. Prezentatoarea MasterChef a pozat ca în Playboy FOTO
Alimentul la care nu trebuie să renunțăm niciodată. Mihaela Bilic, avertisment dur: „Creierul nostru se “stafidește” și moare”