VIDEO Regizorul Dan Puican, o viaţă dedicată teatrului radiofonic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Dan Puican şi autoarea biografiei sale, Annie Muscă FOTO Eduard Enea

La standul Editurii Adevărul a fost lansată, vineri seară, lucrarea biografică „Dan Puican – teatrul este viaţa mea“, a lui Annie Muscă, care aminteşte despre munca de peste 50 de ani a regizorului de teatru radiofonic Dan Puican, în prezenţa autoarei şi a jurnalistului Costin Tuchilă.

De-a lungul carierei, Dan Puican (80 de ani) a colaborat cu numeroşi şi importanţi actori ai scenei româneşti: Radu Beligan, Tamara Buciuceanu-Botez, George Mihăiţă, Stela Popescu, Mircea Albulesc, Octavian Cotescu sunt doar câţiva dintre ei.

Jurnalistul de radio Costin Tuchilă a asemănat echipa de teatru radiofonic cu o familie, „care colaborează până la perfecţiune şi rezultă produsul pe care dumneavoastră îl ascultaţi“. Tuchilă a apreciat deopotrivă cariera teatrală a lui Dan Puican, dar şi profesionalismul autoarei, Annie Muscă, în a aduna şi a comprima cât mai eficient informaţiile biografice. 

Şapte ani de actorie

Annie Muscă, cea care i-a documentat atent viaţa lui Dan Puican, a şasea din seria biografiilor de personaje celebre pe care le-a publicat, a amintit de parcursul profesional al lui Puican de dinainte de a fi regizor. „Cred că ar trebui să ştiţi cu ce s-a îndeletnicit personajul meu (n.r. – Dan Puican) până în anul 1963, când a devenit regizor în radio. Dan Puican a fost actor vreme de vreo şapte ani. A debutat la Teatrul de Stat din Baia Mare în 1956, unde a rămas pentru puţin timp. 1956 este anul în care a terminat faimoasa generaţie de aur a teatrului românesc – Dan Puican face parte din acea generaţie. Apoi, a jucat foarte mult timp pe scena Teatrului de Stat din Braşov, oraşul lui Stalin, cum se numea atunci. Am constatat că acest îndelungat stagiu de actorie l-a ajutat mai târziu să stabilească nişte relaţii impecabile cu actorii din toate generaţiile.“

   

Autoarea Annie Muscă, despre biografia regizorului de teatru radiofonic Dan Puican, lansată la Târgul Gaudeamus