Scriitorul german Günter Grass, spitalizat din cauza unor probleme cardiace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul german Günter Grass a fost internat, luni, din cauza unor probleme cardiace, într-o clinică din Hamburg, a declarat un purtător de cuvânt al spitalului, citat de AFP.

Acea sursă a confirmat astfel informaţiile apărute într-un articol publicat în cotidianul german Bild. Scriitorul Günter Grass se află în spitalul Asklepios St. Georg, a precizat purtătorul de cuvânt al spitalului, care nu a oferit detalii, invocând principiul secretului medical.

Scriitorul Günter Grass, în vârstă de 84 de ani, a declanşat o polemică puternică, la începutul lunii aprilie, când a publicat în presa germană un poem în care critica Israelul şi afirma că această ţară "ameninţă pacea mondială" prin arsenalul ei atomic. Statul Israel l-a declarat la scurt timp după aceea pe autorul german persona non grata, scrie Mediafax.

Ţările occidentale sunt îngrijorate de o posibilă dimensiune militară a programului nuclear iranian, condamnat prin şase rezoluţii emise de ONU, iar Israelul a ameninţat de mai multe ori în ultimele luni că va bombarda siturile nucleare iraniene, pentru a împiedica guvernul de la Teheran să fabrice arme atomice.

Conducătorii iranieni lansează cu regularitate apeluri publice prin care solicită dispariţia statului Israel, pe care îl consideră o "tumoare canceroasă" în Orientul Mijlociu.

În 2006, Günter Grass, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe anul 1999, a recunoscut că a făcut parte în tinereţe din Waffen SS, o unitate de elită a regimului nazist al lui Adolf Hitler, deşi în scrierile sale a criticat adeseori Germania pentru trecutul ei nazist.

Günter Grass a intrat şi în atenţia poliţiei secrete est-germane, Stasi, în 1961, când a scris o scrisoare deschisă în care contesta construcţia Zidului Berlinului, bariera de separare între Berlinul Occidental şi Republica Democrată Germană (RDG).

Poet, prozator, dramaturg, sculptor şi grafician, Günter Grass s-a născut la 16 octombrie 1927 la Danzig. Se afirmă ca prozator cu romanul care îl va consacra pe plan internaţional "Toba de tinichea" (1959), de factură picarescă, o radiografie a lumii şi satiră grotescă a epocii din perspectiva unui pitic toboşar. "Toba de tinichea" împreună cu "Pisica şi şoarecele" (1961) şi "Ani de câine" (1963) formează "trilogia Danzigului".