Reţete româneşti, cu „Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

VINERI, 5 AUGUST Ziarul se va distribui împreună cu volumul 13 al colecţiei „Delicii în bucătărie“, dedicat gastronomiei autohtone, la preţul de 14,99 lei. Iubitorii de rafinamente culinare au un nou motiv să se bucure: Editura Adevărul le aduce un volum inedit al colecţiei „Delicii în bucătărie“.

De data aceasta, cartea - cu o remarcabilă prezentare grafică, aşa cum iubitorii colecţiei au fost obişnuiţi - se ocupă de mâncărurile noastre autohtone. Volumul este intitulat „Reţete tradiţionale româneşti" şi prezintă preparate savuroase din bucătăria noastră.

Editura Adevărul Holding speră ca, în ciuda  superstiţiilor adânc înrădăcinate, numărul 13 să poarte noroc colecţiei şi, poate nu întâmplător, a ales pentru această săptămână tocmai volumul dedicat mâncărurilor din gastronomia tradiţională românească. Spre deosebire de celelalte volume ale colecţiei, cel dedicat specificului autohton are o semnătură românească: Maria Cristea-Şoimu.

Bucatele care ne-au hrănit în copilărie

„Unde ne găsim noi, românii, în acest univers bulversat şi bulversant al evoluţiei alimentare?", se întreabă autoarea, după ce a trasat liniile principale ale istoriei gastronomiei universale. „Aş zice, pe baza observaţiilor personale, că ne aflăm într-o zonă gri, în sensul că ­n-am părăsit bucătăria tradiţională (mulţumim populaţiei săteşti majoritare), dar nici n-am aderat la «cacofonia alimentară» a Occidentului", detaliază Maria Cristea-Şoimu.

„Desigur, avem nutriţionişti, avem vegetarieni, avem publicaţii culinare. Şi totuşi, la nunţi sau botezuri, la ziua onomastică sau în darurile de Crăciun şi de Paşte îşi fac loc şi cărţile de bucate tradiţionale. Şi asta pentru că gustul bucatelor care ne-au hrănit în copilărie nu va muri decât odată cu noi", mai consideră autoarea cărţii. „Cine ­nu-şi aduce aminte de zilele de iarnă, când în cuptorul sobei mama cocea felii de dovleac sau plăcintă cu brânză ori alivenci? Iată de ce, în paginile următoare, îţi propun să înveţi să faci câteva preparate de bază din bucătăria românească, cu care să te delectezi în familie sau de sărbători, ori pur şi simplu atunci când ai poftă de ceva bun", ne invită autoarea să citim cartea şi să gătim „româneşte".

Volumul se deschide cu reţete ale câtorva preparate de bază: pâine de casă, mămăligă ţărănească, borş de casă, murături etc. şi ajunge până la feluri de mâncare complexe.

Mai multe pentru tine:
Jurnalistul Charlie Ottley a dezvăluit ce apreciază la țara noastră: „Unul dintre principalele puncte forte”. Ce expresii românești îl amuză
Dr. Sorina Ispas, specialist în diabet și nutriție, adevărul despre suplimentele alimentare pentru slăbit: cât de eficiente sunt și ce riscuri ascund
„Dintr-un iad în altul: niciun animal nu ar putea supraviețui aici”. Condițiile dramatice în care trăiesc palestinienii fugiți din Gaza
Cât au plătit Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin, pentru o săptămână de vis în Grecia: „Am învățat să călătorim «light»”. Actrița a împărtășit secretul vacanțelor accesibile
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Mihai Bendeac, destăinuiri despre viața amoroasă. De câți ani nu a mai ieșit actorul la o întâlnire romantică: „Îmi place foarte mult să fiu singur”
Cât costă cazarea în perioada sărbătorilor de iarnă la hotelul Simonei Halep din Poiana Brașov? Gică Hagi vă așteaptă la Mamaia: „Întâlnire cu Moș Crăciun”
Autorul cărții „Codul lui Da Vinci”, logodit cu una dintre cele patru amante ale lui! E cu 27 de ani mai tânără decât el!
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Un tablou de Rubens, dispărut timp de peste 400 de ani, descoperit la Paris
Fermecată de Kate Middleton, Melania Trump a avut o atitudine flagrant diferită față de Regina Camilla