Franţa, ţinutul care seduce prin diversitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de Paris, turiştii reinventează sensul lui „a trăi“ în provinciile Hexagonului. Tărâmul francilor este marcat de o diversitate regională ce se observă și în comportamentul parizienilor faţă de provinciali.

Cei care-şi alocă măcar o săptămână pentru a descoperi Franţa vor fi uimiţi nu numai de puternicul ei caracter rural, dar şi de diversitatea regională a acestei ţări. Şi asta pentru că Franţa este singura ţară europeană ce se întinde şi în nordul, şi în sudul continentului.

Diferenţele de climă şi de relief au dat naştere unei agriculturi bogate şi variate, supranumită „petrolul verde" al ţării, care contribuie la diversitatea peisajelor, susţine faimoasa bucătărie franţuzească şi producţia excelentelor vinuri.

Dincolo de Oraşul Luminilor şi de parizienii lui grăbiţi şi mai mult sau mai puţin aroganţi, turiştii au o sumedenie de locuri ce merită văzute: de la Alsace-Lorraine, cu puternicele influenţe germane în tot ceea ce înseamnă arhitectură, bucătărie sau cultură, la castelele de pe Valea Loarei, regiune înscrisă în patrimoniul UNESCO, la Valea Ronului şi giganţii Alpi, la Valea Dordogne cu cetatea medievală Rocamadour, până la regiunea Rhône-Alpes cu dichisitul Lyon sau liniştitul Grenoble şi la Coasta de Azur sau insula Corsica, pe vremuri a italienilor.

Absolut obligatoriu

Eticheta este foarte importantă în Franţa. Astfel, fii întotdeauna pregătit să dai mâna când eşti prezentat, când te întâlneşti cu prieteni sau cunoştinţe. Sărutul pe ambii obraji este şi el un obicei comun.

Dacă există ceva „sfânt" pe întregul teritoriu al acestei ţări laice, atunci este vorba de aparenţe. Francezii preţuiesc nu numai vestimentaţia, motiv pentru care scaunele de la terase sunt îndreptate către stradă, ci şi felul în care se prezintă mâncarea, aşa explicându-se numeroasele vitrine în care şi cele mai banale produse par de lux.

O apariţie de colecţie

Cel de-al 20-lea ghid din colecţia National Geographic Traveler, „Franţa", va putea fi achiziţionat vineri, 23 iulie, împreună cu ziarul „Adevărul" şi Suplimentul TV la preţul de numai 13,99 lei. În cele 400 de pagini veţi găsi informaţii practice despre istoria şi cultura Hexagonului, sfaturi de călătorie, dar şi secretele celei mai faimoase bucătării din lume.

Mai multe pentru tine:
Artistul internațional care nu și-a mai văzut de trei ani copilul diagnosticat cu autism, născut din relația cu o româncă. Dezvăluiri uluitoare despre ultima lor întâlnire! „Copilul striga la ușă disperat: Tati, tati!”
Calcule de Război. Este Vladimir Putin un „tigru de hârtie”? Comparație Rusia-NATO, rachetă cu rachetă, tanc cu tanc
Ziua în care Biserica a deschis porțile doar pentru bogați și personalități. De ce oamenii de rând n-au avut acces în interior la slujba de sfințire a picturii Catedralei Neamului VIDEO
Teste secrete într-o bază americană ultrasecurizată cu o aeronavă misterioasă
Legenda Grasei de Cotnari: Vița nobilă a Moldovei, un dar de la Matia Corvinul
Câți ani de închisoare riscă Artanu, pentru agresiune sexuală?! Îndemnul avocatei Dalina Terzi pentru victimă: „Fetelor le e rușine, cedează psihic”
Nu i-a citit niciodată fiicei „Cenușăreasa”, iar acum a interzis complet internetul în casă!
Mama măsura XS, fiicele cu siluete... lumești. Regina Letizia, superbă, dar îngrijorător de slabă la Premiile Prințesa de Asturia
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Ce nu s-a văzut la sfințirea Catedralei! Becali a pupat mătăniile, Băsescu a pupat blondele
Radu Mazăre, viață de lux în Madagascar. Cum arată resortul fostului primar al Constanței. Bungalow-uri generoase, cu vedere spre Oceanul Indian