Franţa, ţinutul care seduce prin diversitate
0Dincolo de Paris, turiştii reinventează sensul lui „a trăi“ în provinciile Hexagonului. Tărâmul francilor este marcat de o diversitate regională ce se observă și în comportamentul parizienilor faţă de provinciali.
Cei care-şi alocă măcar o săptămână pentru a descoperi Franţa vor fi uimiţi nu numai de puternicul ei caracter rural, dar şi de diversitatea regională a acestei ţări. Şi asta pentru că Franţa este singura ţară europeană ce se întinde şi în nordul, şi în sudul continentului.
Diferenţele de climă şi de relief au dat naştere unei agriculturi bogate şi variate, supranumită „petrolul verde" al ţării, care contribuie la diversitatea peisajelor, susţine faimoasa bucătărie franţuzească şi producţia excelentelor vinuri.
Dincolo de Oraşul Luminilor şi de parizienii lui grăbiţi şi mai mult sau mai puţin aroganţi, turiştii au o sumedenie de locuri ce merită văzute: de la Alsace-Lorraine, cu puternicele influenţe germane în tot ceea ce înseamnă arhitectură, bucătărie sau cultură, la castelele de pe Valea Loarei, regiune înscrisă în patrimoniul UNESCO, la Valea Ronului şi giganţii Alpi, la Valea Dordogne cu cetatea medievală Rocamadour, până la regiunea Rhône-Alpes cu dichisitul Lyon sau liniştitul Grenoble şi la Coasta de Azur sau insula Corsica, pe vremuri a italienilor.
Absolut obligatoriu
Eticheta este foarte importantă în Franţa. Astfel, fii întotdeauna pregătit să dai mâna când eşti prezentat, când te întâlneşti cu prieteni sau cunoştinţe. Sărutul pe ambii obraji este şi el un obicei comun.
Dacă există ceva „sfânt" pe întregul teritoriu al acestei ţări laice, atunci este vorba de aparenţe. Francezii preţuiesc nu numai vestimentaţia, motiv pentru care scaunele de la terase sunt îndreptate către stradă, ci şi felul în care se prezintă mâncarea, aşa explicându-se numeroasele vitrine în care şi cele mai banale produse par de lux.
O apariţie de colecţie
Cel de-al 20-lea ghid din colecţia National Geographic Traveler, „Franţa", va putea fi achiziţionat vineri, 23 iulie, împreună cu ziarul „Adevărul" şi Suplimentul TV la preţul de numai 13,99 lei. În cele 400 de pagini veţi găsi informaţii practice despre istoria şi cultura Hexagonului, sfaturi de călătorie, dar şi secretele celei mai faimoase bucătării din lume.