Cel mai recent volum al autoarei seriei „Harry Potter”, printre cărţile uşor de abandonat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Moarte subită", cel mai recent volum al lui J. K. Rowling, este prima carte în clasamentul "cărţilor uşor de abandonat".      FOTO: The Independent

Noi studii au stabilit clasamentul primelor cinci cărţi pe care cititorii le pun în raft înainte de a ajunge la ultima pagină – printre volume se numără „Moarte subită”, cea mai recentă carte a scriitoarei britanice J K Rowling, autoarea seriei „Harry Potter”, şi  romanul „Cele 50 de vicii ale domnului Grey” al lui E. L. James, scrie ziarul „The Independent”.

Cititorii abandonează cărţile din mai multe motive: pentru că „sunt plictisitoare”, pentru că „au o intrigă de-a dreptul ridicolă” sau, pur şi simplu, pentru că le displace personajul principal. Pe lângă acestea, cititorii au mai adus argumente legate de „imoralitatea” cărţii. 

Cea mai „abandonată” carte este „Moarte subită” de J K Rowling. O mare parte dintre fanii lui „Harry Potter” spun că nu găsesc „magia” în acest recent volum al scriitoarei, dar Suzanne Skyvara, specialist în relaţii publice la „Goodreads”, consideră că o astfel de atitudine se datorează  faptului că cititorii „şi-au proiectat greşit aşteptările”.  

Trilogia „Fifty Shades” de E. L. James, care a devenit bestseller în 2012, a ocupat locul al doilea în topul celor 5  – un cititor care a închis cartea după primele pagini a spus: „Mi-e ruşine pentru noi toţi”.

Nici cartea „Mănâncă, roagă-te, iubeşte” de Elizabeth Gilbert nu a ţinut publicul cu sufletul la gură şi a ajuns, astfel, a treia carte în clasament: „ori îţi plăcea eroina, ori îţi venea să o arunci cu tot cu carte”, a mărturisit Suzanne Skyvara. 

Lista celor cinci volume „uşor de abandonat” a fost completată de cartea lui  Stieg Larsson, „The Girl with the Dragon Tattoo”/ „Fata cu un dragon tatuat” şi de volumul lui Gregory Maguire, „Wicked”

Aproximativ 40% dintre respondenţi au spus că termină cărţile, chiar dacă nu le plac; doar 15% renunţă la o carte înainte de a ajunge la pagina 50, în timp ce 28% renunţă înainte de a ajunge la pagina 100. „Oamenii s-au împărţit în grupuri bine delimitate; este incredibil că există un număr mare de persoane care se străduiesc să termine o carte care nu le place”, a spus Suzanne Skyvara de la „Goodreads”.

Site-ul „Goodreads”,  lansat în 2007, a înregistrat, de-a lungul celor şase ani, cărţile pe care cititorii le-au marcat cu „abandonat” sau cu „neterminat”.

În clasamentul celor cinci cărţi clasice care nu sunt citite până la sfârşit, se află: „Cath 22” de Joseph Heller, „The Lord of the Rings”/ „Stăpânul inelelor” de J R R Tolkien, „Ulysse” de James Joyce, „Moby-Dick” de Herman Melville şi „Atlas Shrugged” de Ayn Rand.