Adina Nanu, profesor, critic şi istoric de artă reputat, a murit la vârsta de 93 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mediafax / Emilian Badea

Adina Nanu, profesor, critic şi istoric de artă reputat, a murit la vârsta de 93 de ani, a anunţat pe Facebook Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură.

"Cea care ne-a dat aripi să înfiinţăm Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, cea care a susţinut mereu ideile şi proiectele noastre, prof. Adina Nanu, a plecat dintre noi lăsând un gol imens. "Contemporanilor, mereu grăbiţi, că numai prin artă simţi că trăieşti cu adevărat, cu toată fiinţa, atât a creatorului, cât şi a celui care primeşte darul. Şi că toate imaginile, nu numai ale operelor din muzee, dar şi cele ale vieţii zilnice se pot ridica la nivel artistic, bucurându-ne sufletele", a fost mesajul Asociaţiei. 

Virgil Niţulescu, director al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, a scris: "La cei 93 de ani ai dumneai, avea o energie şi o vitalitate pe care nu o au mulţi dintre tineri. Era un uriaş rezervor de idei, de cunoştinţe, de generozitate, de iniţiative. Proiectul său de o viaţă, de a înfiinţa un muzeu al costumului românesc, nu a ajuns să fie oficializat, deşi multe dintre exponatele pe care le-a strâns, cu pofesionalism, de-a lungul vieţii, au fost văzute în epxoziţii temporare. La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, doamna Nanu a organizat, ultima oară, un memorabil eveniment, în primăvara anului 2016, la care am avut marea bucurie de a participa. Este păcat că autorităţile nu au reuşit, până acum, să pună în valoare colecţia de patrimoniu pe care a îngrijit-o doamna Adina Nanu. Dincolo de asta, rămâne îndelungata ei carieră profesorală şi de critic de artă, pe care a slujit-o cu devoţiune".

Adina Nanu s-a născut în Bucureşti, la 4 august 1927. A publicat peste 30 volume de istoria artelor vizuale, plastice şi decorative, în care a susţinut că imaginea umană trebuie socotită prima şi cea mai însemnată artă decorativă.

A scris numeroase articole în reviste de specialitate şi  ziare, a ţinut conferinţe, emisiuni de radio şi TV.

A fost distinsă cu Ordinul Muncii cl. II pentru organizarea expoziţiei Centenarului Institutului de Arte Plastice, 1964, Ordinul "Serviciu Credincios"- comandor, Uniunea Artiştilor Plastici, 2000, Diploma de Onoare a Universităţii de Artă Teatrală si Cinematografică, 2002, Profesor Honoris Causa, Universitatea Naţională de Arte, 2008 şi Doctor Honoris Causa, Universitatea Naţională de Artă TC, 2014.