Trucuri pentru o friptură de miel perfectă. Rețeta senzațională de care nu te mai saturi, cu ce se unge carnea

0
Publicat:

Cea mai bună friptură de miel pentru masa de Paște se face după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman. Gospodinele trebuie să țină cont de câteva trucuri pentru a avea un preparat suculent și gustos.

Friptura de miel, un preparat delicios FOTO Shutterstock

Ingrediente:

1 tavă suficient de mare

miel bun (6-8 kg) uşurat de cap şi gât, de măruntaie şi partea de jos a picioarelor

sare, piper

200 ml untdelemn

200 g unt

2 pahare vin alb

6 - 10 coroniţe de usturoi verde o căpăţână de usturoi vechi

Mod de preparare:

"Se pisează usturoiul. Mielul nu se spală, se şterge doar cu o ţesătură uscată pe din afară; pe dinăuntru se curăţă cu un şervet udat în apă cu oţet. Se freacă intens carnea cu sare, usturoi şi piper, apoi cu ulei. Se aşază tava cu unt şi ulei în cuptorul încins şi, când sfârâie grăsimea, se potriveşte mielul cu spinarea în sus. Se înteţeşte focul. Se unge cât de des cu grăsime carnea pentru a deveni și mai gustoasă până prinde crustă şi culoare.

Focul se domoleşte, acum coaja s-a format, se toarnă vinul peste carne, ne pregătim de o aşteptare activă de ungători cu ora (pentru că o să tot ungem vreun ceas friptura noastră cu tot ce e prin tavă şi cu câtă apă cere până intră uşor furculiţa). Presarăm usturoiul peste carne şi sos, împodobim mielul pentru ultimul său drum cu coroniţele de usturoi verde şi-l mai lăsăm încă zece minute în cuptor, să se desăvârşească", se arată în lucrarea lui Radu Anton Roman despre preparate tradiționale..

Mici secrete care fac preparatul senzațional

Încinge cuptorul bine și scoate carnea din frigider cu cel puțin jumătate de oră înainte să o pui la cuptor. Acest lucru va asigura gătirea corectă și perfectă a cărnii. De asemenea, un alt aspect important este legat de folosirea condimentelor. Nu trebuie să exagerezi! 

Nu tăia friptura imediat ce ai scos-o din cuptor. Sunt necesare măcar 15 minute în care să o lași în tavă să se răcorească. Ideal ar fi să stea în jur de 30 de minute.

Folosește sucurile lăsate de carne în tavă pentru un sos delicios. Mai ai nevoie de un strop de vin și o bucățică de unt pentru a face cea mai bună reducție lângă friptura ta.

Gazetarul pasionat de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Mai multe pentru tine:
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
A iertat-o pe bunica regină, care l-a lăsat fără titlul de prinț. Nikolai, apariție spectaculoasă alături de Margareta a Danemarcei
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Prețurile au sărit în aer la Târgurile de Crăciun din Capitală! Cât au ajuns să coste vinul fiert, sărmăluțele și fasolea cu ciolan?! Vizitatorii au rămas uluiți!
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Cât costă șuba ciobănească îmbrăcată de Diana Șoșoacă de 1 Decembrie? Verdictul dur al stiliștilor: „Se poartă numai la stână!” Moda e lansată, de fapt, de Gigi Becali
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
O tânără prezentatoare a murit la nici 30 de ani