Supa care te salvează pe caniculă: este ieftină și răcoritoare. Cum o prepari ca să iasă delicioasă

0
Publicat:

În zilele toride, un preparat ușor și răcoritor, dar care să țină și de foame, este binevenit. Supa de roșii gătită după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman nu doar că este delicioasă, ci este și o bombă cu vitamine.

Caniculă extremă în România FOTO Shutterstock

Reţeta gustosului preparat o regăsim în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

1 pahar orez 

 1 ceapă, pătrunjel, busuioc, sare, piper, pe gustul meseanului 

 1 morcov 

 1 kg roşii răscoapte, să dea zeamă 

Mod de preparare:

"Se taie roşiile cubuleţe. Se rad ceapa şi morcovul. Se pun la fiert toate, orez, roşii, ceapă, morcov, sare, piper, în 2 litri apă. Se toacă verdeaţa . După o jumătate de oră se ia de pe foc, se presară verdeaţă", nota autorul.

De ce e bine să mâncăm roșii

În această perioadă roşiile nu lipsesc din alimentaţie. Pe lângă gustul minunat, aceste legume oferă şi multe beneficii pentru sănătate.

Roşiile sunt bogate în vitamina A, C, K, fibre, carbohidraţi, fier, licopen, fosfor şi sulf. Aceste legume conţin puţine calorii, grăsimi şi săruri. 

De asemenea, roşiile sunt o sursă importantă de vitamine şi minerale care protejează inima de bolile cardiovasculare. Aproximativ 150 de grame de roşii constituie o excelentă sursă de vitamina A, C, K, acid folic şi potasiu.

Betacarotenul din roşii, regăsit şi în morcovi sau cartofii dulci, au o acţiune protectoare asupra pielii, în faţa acţiunii nocive a radiaţiilor UV. Potrivit studiilor, consumul frecvent de roşii previne atacul de cord şi accidental vascular cerebral. De asemenea, aceste legume reduc nivelul colesterolului.

Tot mai multe dovezi din studiile clinice sugerează că suplimentarea cu licopen poate ajuta la scăderea colesterolului LDL (rău).

Studiile clinice privind privind consumul de roșii indică beneficii împotriva inflamației și a markerilor de stres oxidativ. De asemenea, acestea arată un efect protector asupra stratului interior al vaselor de sânge și pot scădea riscul de coagulare a sângelui.

Gazetarul, pasionat de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

Mai multe pentru tine:
Femeile care au înfruntat foamea, frica și moartea: adevărul despre cum a distrus Uniunea Sovietică Moldova anilor ’40
Eduard, un copil de 10 ani, crescut de bunici și abandonat de părinți, luptă pentru viață! A vomitat sânge și are nevoie de o operație urgentă la inimă. AJUTĂ ȘI TU!
Trump glumește despre o „fuziune” între SUA și Canada într-o conferință cu premierul Mark Carney: „Nu acolo voiam să ajung”
Un obiect unic pe teritoriul fostei provincii romane Dacia, descoperit la Turda
Octavian Ursulescu rupe tăcerea. Ce relație era, de fapt, între Alexandru Arșinel și Stela Popescu? Mulți îi credeau soț și soție: „Un cuplu sudat numai pe scenă”
Trei zodii termină această săptămâna în forță. Norocul le surâde din plin, bunăstare și bogății pe bandă rulantă pentru acești native
Alimentul care nu trebuie să lipsească din farfuriile românilor. Dr. Virgiliu Stroescu îl recomandă în fiecare zi: „Ne curăță și ne vindecă tot organismul”
Soacră mare la 92 de ani! Actrița Joan Collins și-a condus unicul fiu la altar
Regele Charles, mișcare istorică neașteptată, prima dată în 1428 de ani! Suveranul a numit o femeie în acest post cheie pentru Marea Britanie
Saveta Bogdan și-a stricat silueta în vacanța de peste Ocean. De ce s-a îngrășat și ce salarii au americanii: „Gata, trec la dietă”
Un tren de „marfă militară” a deraiat în Leningrad, în urma unei explozii. Responsabili ar fi partizani pro-ucraineni