Supa care te salvează pe caniculă: este ieftină și răcoritoare. Cum o prepari ca să iasă delicioasă

0
Publicat:

În zilele toride, un preparat ușor și răcoritor, dar care să țină și de foame, este binevenit. Supa de roșii gătită după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman nu doar că este delicioasă, ci este și o bombă cu vitamine.

Caniculă extremă în România FOTO Shutterstock

Reţeta gustosului preparat o regăsim în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

1 pahar orez 

 1 ceapă, pătrunjel, busuioc, sare, piper, pe gustul meseanului 

 1 morcov 

 1 kg roşii răscoapte, să dea zeamă 

Mod de preparare:

"Se taie roşiile cubuleţe. Se rad ceapa şi morcovul. Se pun la fiert toate, orez, roşii, ceapă, morcov, sare, piper, în 2 litri apă. Se toacă verdeaţa . După o jumătate de oră se ia de pe foc, se presară verdeaţă", nota autorul.

De ce e bine să mâncăm roșii

În această perioadă roşiile nu lipsesc din alimentaţie. Pe lângă gustul minunat, aceste legume oferă şi multe beneficii pentru sănătate.

Roşiile sunt bogate în vitamina A, C, K, fibre, carbohidraţi, fier, licopen, fosfor şi sulf. Aceste legume conţin puţine calorii, grăsimi şi săruri. 

De asemenea, roşiile sunt o sursă importantă de vitamine şi minerale care protejează inima de bolile cardiovasculare. Aproximativ 150 de grame de roşii constituie o excelentă sursă de vitamina A, C, K, acid folic şi potasiu.

Betacarotenul din roşii, regăsit şi în morcovi sau cartofii dulci, au o acţiune protectoare asupra pielii, în faţa acţiunii nocive a radiaţiilor UV. Potrivit studiilor, consumul frecvent de roşii previne atacul de cord şi accidental vascular cerebral. De asemenea, aceste legume reduc nivelul colesterolului.

Tot mai multe dovezi din studiile clinice sugerează că suplimentarea cu licopen poate ajuta la scăderea colesterolului LDL (rău).

Studiile clinice privind privind consumul de roșii indică beneficii împotriva inflamației și a markerilor de stres oxidativ. De asemenea, acestea arată un efect protector asupra stratului interior al vaselor de sânge și pot scădea riscul de coagulare a sângelui.

Gazetarul, pasionat de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

Mai multe pentru tine:
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Neti Sandu anunță zodia care se reinventează în 2026. Nativul trăiește un adevărat moment de renaștere
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”