Salata de ardei copt, preparatul de care nu te mai saturi. Ingredientul secret care o face delicioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un preparat nelipsit vara de pe mesele românilor este salata de ardei copt. Pe lângă faptul că este foarte gustoasă, ardeii sunt și foarte sănătoși. Conțin vitaminele A, B6, C și K, dar și caroten, un antioxidant foarte puternic, care contracarează efectele radicalilor liberi.

Salata de ardei copt, un preparat delicios FOTO wikipedia.org

Un preparat cu care nu veți da greș se gătește după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman, publicată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

2 kg ardei gras sau capia

 100 ml oțet de vin

 2 linguri untdelemn

1 linguriță sare

 1 praf cimbru

 1 căpățână usturoi, după gustul fiecăruia

Mod de preparare:

 "Se spală bine ardeii. Se coc în cuptor la foc iute sau pe un grătar, deasupra flăcării, să se pârlească uniform pe din afară dar să-și păstreze carnea pe dinăuntru.  Se curăță de pieliță, cu răbdare și un vârf de cuțit. Evitați apa, care le spală și gustul. Ardeii se tratează grijuliu, se compune o stea splendidă într-un castron, cu codițele spre margine. Se presară praful de cimbru peste ei. Se curăță usturoiul, se taie de-a latul cățeii în felioare hiper-subțiri și se cern peste ardei. Se amestecă sarea cu oțetul, se freacă cu untdelemn, se toarnă ploaie peste salată. Se lasă un sfert de oră, să prindă gust, apoi ardeii se sucesc, să bea și să se-nmoaie pe amândouă părțile", se arată în lucrarea amintită mai sus.

Cum se păstrează mai multe zile

În frigider, ardeii se păstrează în pungi de plastic, nespălaţi, până la şapte zile, fără a-şi pierde prospeţimea. Ardeii dulci pot fi congelaţi fără să fie opăriţi. Ardeii copţi sunt un fel apreciat în bucătăria romînească, îndeosebi de către persoanele cu stomac sensibil. Copţi şi curăţaţi de coajă, sunt mai uşor de digerat. Legumele se coc, apoi se pun într-o pungă etanş şi se lasă 15 minute să se aburească. Se scot din pungă şi se dă jos coaja. 

Gazetarul pasionat de gastronomie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

 

Mai multe pentru tine:
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
De ce se adaugă o lingură de mălai în compoziția sarmalelor. Un truc folosit de bucătăresele din Moldova
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”