Reţeta lui Cătălin Scărlătescu pentru un cozonac delicios şi pufos pentru masa de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Scărlătescu promite un cozonac gustos şi pufos

Cum Crăciunul se apropie, iar tradiţionalul cozonac nu poate lipsi de pe masa de sărbători, vă propunem reţeta specială a bucătarului-şef Cătălin Scărlătescu.

Unul dintre cei mai apreciaţi bucătari-şefi din România, Cătălin Scărlătescu a acceptat să-şi dezvăluie reţeta specială de cozonac, care păstrează gustul autentic românesc. Iată ce vă trebuie pentru a pune pe masa de Crăciun un cozonac pufos şi delicios.

Ingrediente: 

1 kg făină

250 gr zahăr

450 gr lapte

5 ouă

60 gr drojdie 

300 gr unt belgian 

500gr nucă

200gr rahat

150 gr ciocolată belgiană

30gr portocală confiată

30 gr coajă de lămâie

Mod de preparare:

  • Amestecăm drojdia cu 100 ml lapte şi trei linguri cu făină şi lăsăm compoziţia să crească la cald până îşi dublează volumul.
  • Laptele se fierbe împreună cu zahărul, apoi se amestecă până se dizolvă.
  • Gălbenuşurile se freacă cu praful de sare.
  • Punem făina într-un vas şi turnăm pe rând, amestecând, gălbenuşurile, laptele împreună cu zahărul topit şi untul, portocala confiata. Frământăm bine, până obţinem un aluat omogen, consistent şi elastic.
  • Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.
  • Luăm apoi o bucată de aluat, o întindem bine, punem peste crema de nuci cu ciocolata belgiană, rahat şi stafide şi o rulăm. Rulada obţinută o secţionăm în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute le împletim şi le ungem cu ou.
  • Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină şi le lăsăm la dospit aproximativ două ore. 
  • Când aluatul a crescut dăm tava la cuptor pentru circa 45 de minute-1 oră la 160 de grade.

Credit: Dulce şi ceva în plus