Preparatul delicios cu care nu dai greș. Cum faci cei mai gustoși dovlecei cu mujdei de usturoi. Cât de groși se taie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un preparat delicios de lângă care nu poate lipsi mujdeiul de usturoi. Dovleceii pane se gătesc rapid, sunt plini de vitamine și se digeră foarte ușor. Rețeta deliciosului preparat o regăsim la Radu Anton Roman, în lucrarea sa, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Dovleceii cu mujdei de usturoi, un preparat ieftin și rapid FOTO Adevărul

Iată ce nota autorul despre acest preparat:

 “Sunt zile când, îngrăşat (de prea mult soare) şi sătul (de tot ce-ngraşă) nu-mi doresc decât un lucru: pâine prăjită, cu dovlecei şi vinete rumenite în ulei, şi mujdei”.

Ingrediente:

2 kg dovlecei sau vinete, atunci culeşi din grădină

1 blid de făină

1 ceaşcă de ulei

1 căpătână de usturoi

1 legătură de mărar

sare, piper

Mod preparare:

"Dovleceii sau vintele se taie rondele de un deget (gros), se trec prin făină şi se prăjesc în ulei. Usturoiul se curăţă, se pisează cu un praf de sare. Mărarul verde se taie mărunt. Din pisătura de usturoi, o lingură de ulei, un păhărel cu apă, mărar şi sare, se prepară un sos care se toarnă pe dovlecei şi vinete, să dea doar într-un singur clocot", nota regretatul gastronom. 

Conțin cantități mari de vitamine

Nu doar că sunt gustoși, dar dovleceii conţin în pulpa şi mai ales în coaja lor cantităţi foarte mari de vitamina B9, vitamina A, fosfor şi potasiu. Foarte important de reţinut este faptul că majoritatea vitaminelor, a mineralelor şi a altor substanţe active (enzime, flavonoide, etc.) sunt depozitate în coajă. Datorită fibrelor alimentare, potasiului şi numărului scăzut de calorii – 100 gr. dovlecei proaspeţi au mai puţin de 15 calorii, aceștia sunt un aliat de nădejde în curele de slăbire.

Gazetar, scriitor și realizator TV

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).                

Mai multe pentru tine:
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Gestul superb făcut de Regele Charles pentru Kate Middleton, nora lui preferată! A fost un moment emoționant
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Ilie Bolojan și Ioana Fâșie, căsătorie în secret. Cine este femeia care aduce fericire în viața premierului. Ce studii are și cu se ocupă?
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat