Istoria burgerului şi locul pe care îl ocupă acesta în preferinţele românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, pe 28 mai, sărbătorim unul dintre cele mai îndrăgite preparate culinare la nivel mondial: bugerul. Burgerul a înregistrat în ultimii ani o creştere semnificativă în preferinţele românilor, devenind unul dintre cele mai comandate preparate, prezent în circa 18% dintre comenzi.

Chiar dacă este considerat un preparat specific bucătăriei americane, se pare că hamburgerul îşi are originile în Europa, mai exact în oraşul Hamburg din Germania, cunoscut în secolul al XIX-lea ca exportator de carne de vită de calitate superioară. 

Odată cu creşterea emigraţiei germanilor în Statele Unite s-a răspândit şi mâncarea germană, fiind deschise numeroase restaurante care ofereau în meniu o friptură de vită în stiul „Hamburg“. 

În America de la mijlocul secolului al XIX-lea, preparatele din carne de vită tăiate mărunt erau considerate un remediu comun pentru problemele digestive. După ce un medic din  New York, James H. Salisbury, a sugerat în 1867 că bucăţelele tocate de carne de vită gătite ar putea fi la fel de sănătoase, acest preparat s-a răspândit rapid în restaurante. Cu toate că reţeta a suferit numeroase modificări, se pare că hamburgerul pe care îl ştim astăzi a apărut în 1904, în oraşul St. Louis, America.  

Din datele centralizate de foodpanda, în topul oraşelor în care se comandă cei mai mulţi burgeri se află: Bucureşti, Cluj-Napoca şi Braşov. Vârful de comenzi pentru burgeri înregistrat de platformă este în ziua de vineri.  

Românii preferă să comande burgeri cel mai mult alături de cartofi prăjiţi (aproape un sfert dintre comenzi), urmaţi de diverse sortimente de salată, inele de ceapă, legume la grătar sau orez. Când vine vorba de sosuri, pe primul loc în preferinţele clienţilor se situează sosul de maioneză cu usturoi, urmat de sosul remoulade şi de sosul uşor picant. De asemenea, în topul băuturilor comandate alături de burger se regăsesc: băuturile carbogazoase (5,5%), apa minerală sau plată şi berea.   

„Burgerul continuă să fie unul dintre cele mai populare preparate ale momentului, fiind preferat de tot mai mulţi români. Fie că vorbim de reţeta clasică sau de noile reţete gourmet, clienţii noştri au la dispoziţie o gamă diversă de restaurante de unde pot comanda sortimentele de burgeri pe care le preferă“, declară Radu Bălăceanu, Country Manager Foodpanda România.

Mai multe pentru tine:
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
O companie cunoscută își închide toate cele 17 magazine din România. Au fost anunțate deja lichidări masive de stocuri
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Crăciun regal colorat la Sandringham. Prințesa Kate a ales carourile, iar Regina Camilla roșul
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate