Istoria burgerului şi locul pe care îl ocupă acesta în preferinţele românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an, pe 28 mai, sărbătorim unul dintre cele mai îndrăgite preparate culinare la nivel mondial: bugerul. Burgerul a înregistrat în ultimii ani o creştere semnificativă în preferinţele românilor, devenind unul dintre cele mai comandate preparate, prezent în circa 18% dintre comenzi.

Chiar dacă este considerat un preparat specific bucătăriei americane, se pare că hamburgerul îşi are originile în Europa, mai exact în oraşul Hamburg din Germania, cunoscut în secolul al XIX-lea ca exportator de carne de vită de calitate superioară. 

Odată cu creşterea emigraţiei germanilor în Statele Unite s-a răspândit şi mâncarea germană, fiind deschise numeroase restaurante care ofereau în meniu o friptură de vită în stiul „Hamburg“. 

În America de la mijlocul secolului al XIX-lea, preparatele din carne de vită tăiate mărunt erau considerate un remediu comun pentru problemele digestive. După ce un medic din  New York, James H. Salisbury, a sugerat în 1867 că bucăţelele tocate de carne de vită gătite ar putea fi la fel de sănătoase, acest preparat s-a răspândit rapid în restaurante. Cu toate că reţeta a suferit numeroase modificări, se pare că hamburgerul pe care îl ştim astăzi a apărut în 1904, în oraşul St. Louis, America.  

Din datele centralizate de foodpanda, în topul oraşelor în care se comandă cei mai mulţi burgeri se află: Bucureşti, Cluj-Napoca şi Braşov. Vârful de comenzi pentru burgeri înregistrat de platformă este în ziua de vineri.  

Românii preferă să comande burgeri cel mai mult alături de cartofi prăjiţi (aproape un sfert dintre comenzi), urmaţi de diverse sortimente de salată, inele de ceapă, legume la grătar sau orez. Când vine vorba de sosuri, pe primul loc în preferinţele clienţilor se situează sosul de maioneză cu usturoi, urmat de sosul remoulade şi de sosul uşor picant. De asemenea, în topul băuturilor comandate alături de burger se regăsesc: băuturile carbogazoase (5,5%), apa minerală sau plată şi berea.   

„Burgerul continuă să fie unul dintre cele mai populare preparate ale momentului, fiind preferat de tot mai mulţi români. Fie că vorbim de reţeta clasică sau de noile reţete gourmet, clienţii noştri au la dispoziţie o gamă diversă de restaurante de unde pot comanda sortimentele de burgeri pe care le preferă“, declară Radu Bălăceanu, Country Manager Foodpanda România.

Bucătărie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite