Din bucătăria antică: care era dieta gladiatorilor, ce este garumul şi cum era folosit canabisul chinezesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai popular condiment al romanilor era garumul sau liquamenul, un sos făcut din carne sau din viscere de peşte ori scoici lăsate îndelung la măcerat în sare. FOTO Listverse

Antichitatea, o perioadă fascinantă din viaţa omenirii, are o mulţime de secrete. Din cele descoperite, vă prezentăm o listă cu cele mai interesante detalii despre bucătăria anticilor.

Publicaţia „Listverse” a realizat o listă cu cele mai fascinante detalii din bucătăria anticilor:

Mâncarea romanilor

Cel mai popular condiment al romanilor era garumul sau liquamenul, un sos făcut din carne sau din viscere de peşte ori scoici lăsate îndelung la măcerat în sare. Garumul era extrem de popular printre romani, care îl foloseau aproape în toate mâncărurile. Mai târziu, sosul a fost exportat şi produs în mai multe feluri: cu oţet, vin, miere, ierburi, ulei etc. Garumul încă se foloseşte în anumite părţi ale Italiei şi în Portland, Oregon. 

Canabisul chinezesc

Acest soi de canabis care nu afectează procesele mentale era o sursă de hrană în antichitate pentru populaţia rurală din Roma, Egipt şi China. Seminţele de canabis erau folosite pentru producerea de ulei şi făină.

Dieta gladiatorilor

În urma mai multor teste realizate pe oasele a 68 de bărbaţi tineri găsite în ruinele oraşului roman Ephesus, s-a descoperit că dieta gladiatorilor era în mare parte vegetariană. Cercetătorii s-au aşteptat să descopere un nivel scăzut de stronţiu în oasele acestora, asociat cu consumul de carne, însă au descoperit exact opusul, substanţa fiind prezentă în cantităţi mai mari, fapt care indica consumul de fasole şi orz. Luptătorii erau hrăniţi cu alimente vegetale pentru că erau mai ieftine. Gladiatorii ţineau un regim strict şi aveau voie la festin doar în nopţile de dinaintea bătăliilor importante. 

Uleiul vegetal la hitiţi

Mâncarea a fost o parte importantă a vieţii spirituale a hitiţilor. Când animalele erau sacrificate, inima, ficatul şi alte măruntaie erau folosite pentru a aduce omagii zeilor, în timp ce restul animalului servea drept hrană pentru muritori. Uleiul vegetal şi produsele uleioase erau şi ele foarte importante pentru bucătăria hitiţilor. Masa regilor din timpul ceremoniilor hitiţilor consta, de fapt, într-o tocană de ulei. După festin, aceştia se desfătau cu bere rece. De fapt, o rugăciune a poporului spunea aşa: „O, zeilor, lăsaţi-vă stomacul să fie plin cu ulei şi creierul să fie intoxicat cu bere”. 

Cultura berii la sumerieni

Prima bere recunoscută se numea kui şi a fost produsă în China antică în anii 7000 îH. Se crede însă că sumerienii au început să facă bere cu 10.000 de ani î.H., având chiar şi poeme închinate băuturii. Deşi există câteva date despre felul în care făceau berea, procesul era atât de comun în rândul sumerienilor încât nimeni nu s-a gândit să noteze reţeta exactă. 

Ceapa sacră

Deşi egiptenii vânau şi pescuiau foarte des, datele descoperite sugerează că aceştia aveau o dietă predominant vegetariană, bogată în grâu, orz, mei şi sorg. Printre cele mai populare legume de la acea vreme se numără ceapa şi usturoiul, consumate atât de bogaţi, cât şi de săraci. 

Proteinele aztecilor

În Mexicul pre-columbian, sursele de proteine erau puţine. Mare parte din cantitatea de proteine din meniul aztecilor provenea din fructe, fasole, porumb, dar şi din carnea de cerb sălbatic, rasă din care au supravieţuit tot mai puţine animale pe măsură ce populaţia imperiului a crescut. Aztecii au reuşit să găsească o varietate de alternative, începând să consume şi curcan, peşte, broaşte, insecte, iepuri, iepuri de câmp, salamandre, oposumi, nevăstuici, prepeliţe, şerpi, iguane şi câini.

Mai multe pentru tine:
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Gestul superb făcut de Regele Charles pentru Kate Middleton, nora lui preferată! A fost un moment emoționant
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Ilie Bolojan și Ioana Fâșie, căsătorie în secret. Cine este femeia care aduce fericire în viața premierului. Ce studii are și cu se ocupă?
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat