Cum se prepară delicioasa „Gateau Nantais”, prăjitura tradiţională din Bretania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Gateau Nantais”, prăjitură tradiţională din Bretania

Prăjitura „Gateau Nantais” aaparut la Nantes, ultima capitală a ducilor de Bretania, în anul 1820, şi ar fi fost inventată de maestrul patiser Rouleau, inspirat de cantităţile mari de rom şi zahăr aduse la acea vreme din Antilele franceze în portul oraşului Nantes.

Ingrediente pentru 8 persoane:

  • 3 ouă
  • 100 g unt
  • 100 g zahăr
  • 110 g migdale macinate
  • 100 g faină
  • ½ pliculeţ de drojdie
  • 1 dop de rom
  • 1 coajă de portocală bio rasă
  • zahăr

Pentru sirop:

  • 100 g apă
  • 100 g zahăr
  • Sucul unei portocale stoarse

Timp de pregatire: 30 min.

Timp de coacere: 40 min.

  • Pregătirea prăjiturii: cuptorul trebuie încălzit la 180 grade (termostat 6). Într-un castron, vărsaţi untul moale, împreună cu zahărul şi coaja rasă de la portocala bio. Amestecaţi energic cu un tel şi adăugaţi ouăle. Amestecaţi rapid, adăugând încetul cu încetul făina, romul şi migdalele măcinate. Vărsaţi coca într-o formă rotundă, unsă în prealabil cu unt şi presărată cu puţină făină. Băgaţi forma în cuptor şi lăsaţi prăjitura la copt timp de 30-40 min. Prăjitura trebuie să fie aurie, iar la test vârful unui cuţit trebuie să iasă din prajitură fără urme de aluat. Scoateţi prăjitura din formă şi puneţi-o pe o tavă/farfurie potrivită, recomandă Daniela Pecou, chef şi co-owner la Nominoe, singura creperie bretona din Romania.
  • Pregătirea siropului: vărsaţi într-o mică oală apa, zahărul şi sucul de portocale. Lăsaţi amestecul să fiarbă şi amestecaţi cu un tel până când zahărul se topeşte complet.
  • Finisarea prăjiturii: vărsaţi încet siropul pe prajitură, lăsand-o să-l absoarbă. Degustaţi prăjitura la temperatura camerei, acoperiţi cu un strat fin de zahăr.

Sugestie: decoraţi prăjitura cu jumătăţi de capşuni sau cu un sos de căpşuni.

Pregătirea unui sos de capşuni:

  • Ingrediente: 500 g capşuni, 150 g zahăr, 1 lamâie
  • Pregatire: spălaţi căpşunile sub un jet de apă. Rupeţi codiţele după ce le spălaţi. Puneţi căpşunile împreună cu zahărul şi sucul de lămâie în bolul unui mixer. Amestecaţi cu ajutorul mixerului până când obţineţi o cremă omogenă, fără cocoloaşe. Păstraţi crema la frigider.

Yec’hed mat ! („Noroc !” în limba bretona): un cidru artizanal breton dulce însoţeste perfect acest desert, sau un ceai cu aromă de fructe, poate coajă de portocală.

Mai multe pentru tine:
Adio, nuntă regală! Prințul s-a despărțit de iubita pe care tocmai i-o prezentase Prințului Albert de Monaco
A plecat din Kenya în căutarea unui trai mai bun în România, însă salariul l-a dezamăgit. Iată în ce țară vrea acum să se mute acum
Serialul spectaculos de pe Netflix care domină topul în luna decembrie. Are actrițe de top, o poveste inedită și te ține lipit de televizor
Ce nu știai despre Raluca Moroșanu, judecătoarea care a înfruntat-o pe șefa Curții de Apel București, Liana Nicoleta Arsenie
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat